Subota, 14.09.2013.

20:48

Iran:SAD sada nema izgovor za napad

Zamenik ministra spoljnih poslova Irana Husein Amir-Abolahijan rekao je, nakon dogovora Amerike i Rusije o Siriji, da SAD više nemaju izgovor za napad.

Izvor: Tanjug

Default images

"Nova situacija znači u stvari da je otklonjen svaki izgovor za SAD ili još neke zemlje da se angažuju u vojnoj akciji protiv Sirije", rekao je on.

Ovo je bila prva reakcija iz Teherana, koji je ključni saveznik sirijskog predsednika Bašara el-Asada, na dogovor koji su danas u Ženevi postigli SAD i Rusija o kontroli sirijskog hemijskog oružja.

Taj dogovor predviđa da sirijsko hemijsko oružje bude potpuno uništeno do sredine sledeće godine, saopštili su šefovi diplomatija SAD i Rusije Džon Keri i Sergej Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Dogovoreno je da Sirija mora da preda potpuni spisak svog hemijskog oružja u roku od sedam dana, a da inspektori moraju biti na terenu najkasnije do novembra, a da uništenje hemijskog oružja mora da se okonča do polovine 2014. godine.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je nešto kasnije danas da je navodni napad hemijskim oružjem u jednom od predgrađa Damaska 21. avgusta bio isplaniran.

Vođa sirijske pobunjeničke vojske, general Selim Idris odbacio je večeras dogovor postignut između SAD i Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: