Kultura

Četvrtak, 30.12.2010.

10:56

Umro džez muzičar Bili Tejlor

Džez muzičar i kompozitor Bili Tejlor, koji je važio za jednog od ambasadora američke džez scene, umro je u Njujorku u 89. godini.

Izvor: Tanjug

Default images

Tejlor, koji je vodio emisije o džezu na radiju i televiziji, umro je od posledice srčanog udara, javljaju američki mediji.

Njegova najpoznatija pesma, "I Wish I Knew How It Would Feel To Be Free", postala je nezvanična himna američkog prokreta za građanska prava.

Karijeru je započeo 40-ih godina, svirajući u njujorškim džez klubovima, kao što je legendarni Birdland, u društvu istaknutih muzičara poput Čarlija Parkera, Dizija Gilespija i Majlsa Dejvisa.

Osnovač je "Bili Tejlor trija" za koji je komponovao na stotine pesama, kao i grupe "Džezmobajl" koja je promovisala obrazovanje kroz umetnost i održavala besplatne koncerte u siromašnim kvartovima Njujorka.

Doktorirao je muzičke umetnosti i verovao da džez predstavlja američku klasičnu muziku. Taj žanr je kasnije i predavao na univerzitetu na Long Ajlendu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: