Petak, 16.04.2010.

14:50

EU pozdravlja napore Srbije

U EU se kao veoma povoljni ocenjuju potezi Srbije za bolju saradnju i rešavanje svih pitanja sa susedima, ukazano je na sastanku Komiteta EU za zapadni Balkan.

Izvor: Beta

Default images

Na sastanku održanom u Briselu rečeno je i da bi moguću raspravu o kandidaturi Srbije za članstvo u EU trebalo očekivati u junu. Tad bi najpre trebalo da se pridobije jednoglasna odluka šefova diplomatija EU o početku ratifikacije SSP-a, uz prethodno dobijeni izveštaj tužioca Haškog suda Serža Bramerca o saradnji Beograda s tim Sudom.

To su agenciji Beta preneli zvaničnici u Savetu ministara Unije, naglasivši da je zaključak visokih diplomata evropske dvadesetsedmorice bio i da Kosovo ostaje pitanje o kojem će biti i dalje reči, nezavisno od procesa pridruživanja Srbije Uniji.

Vidno zadovoljstvo je iskazano posebno zbog jasnih ciljeva i poteza srpskog predsednika Borisa Tadića za poboljšanje veza sa susedima, pogotovo kad je reč o susretima i ispoljenoj zajedničkoj rešenosti s hrvatskim predsednikom Ivom Josipovićem za pragmatično rešavanje svih otvorenih pitanja i unapređenje bilateralne i regionalne saradnje.

U svim krugovima Evropske unije se, naglasili su izvori u Briselu, s pažnjom prati i veoma ceni to što Tadić i Josipović pružaju jasnu podršku rešavanju unutrašnjih pitanja i celovitosti BiH, s ciljem da se nađe izlaz iz tamošnjeg političkog zastoja i ponovo sigurnije otvori put te zemlje ka uključivanju u strukture EU.

Snaženje regionalne saradnje, uključujući "pragmatične veze Beograda i Prištine, bez ulaženja u pitanje kosovskog statusa", u evropskim krugovima smatra se jednim od ključnih sastavnih delova procesa ugrađivanja zapadnog Balkana u EU.

Otud se na uočljivi zajednički pristup i viđenje bilateralnih i regionalnih odnosa, kakav su istakli Tadić i Josipović, gleda kao nesumnjiv povoljan razvoj u "evropeizaciji zapadnog Balkana".

Usvajanje deklaracije o Srebrenici u srpskom parlamentu je, zaključeno je i na Komitetu za zapadni Balkan, svakako veoma pozitivan korak za pomirenje i okretanje celog regiona evropskoj budućnosti.

Evropski diplomatski zvaničnici su, međutim, Beti rekli da je očigledno da su pitanja daljeg razvoja u Bosni i očekivanje da odluka Međunarodnog suda pravde o Kosovu baci više svetla na "kosovski sindrom", dva najveća regionalna "tinjajuća žarišta".

Diplomate u Briselu nisu hteli da se upuštaju u težinu izjava čelnika Međunarodne kancelarije na Kosovu Pitera Fejta da je pitanje kosovske nezavisnosti zapalo u kritičnu fazu, s obrazloženjem da ne znaju na kojem osnovu je on dao takvu ocenu i u kom svojstvu, jer je Fejt i predstavnik EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: