Izvor: Blic Biznis/ Nada Matić, tPortal, BIHAMK

Pažljivo isplaniran budžet pred odlazak na letnji odmor, pomoći će vam da uživate u slobodnim danim bez brige da li ćete imati novca kada se "vratite u realnost" posle putovanja.

Vinjete su one šarene nalepnice na vetrobranskom staklu automobila, ali su neke zemlje uvele elektronsku verziju. Naime, prema zvaničnoj definiciji, vinjeta je nalepnica za određenu zemlju (ili digitalni ekvivalent) koja predstavlja dokaz o plaćanju putarine zbog korišćenja mreže auto-puteva te zemlje.

To vam, dakle, daje vam pravo da koristite auto-puteve sa naplatom putarine u određenom vremenskom periodu. Kupuju se na graničnim prelazima zemalja u kojoj su obavezne, na benzinskim pumpama ili prodajnim mestima blizu granice.

Vozači pri ulasku moraju nabaviti potrebnu vinjetu za svaku državu u kojoj su obavezne, budući da trenutno ne postoji univerzalna nalepnica, piše BIHAMK.

Vinjete u evropskim državama

Svaka zemlja određuje za koju vrstu puteva se koristi vinjeta, da li je to gradski put ili samo auto-put. Trenutno ovu obavezu plaćanja korišćenja auto-puta imaju vozači u Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Mađarskoj, Moldaviji, Rumuniji, Slovačkoj, Sloveniji i Švajcarskoj.

Zanimljivo je napomenuti podatak da Nemačka ne naplaćuje korišćenje svojih auto-puteva.

Evo koliko koštaju vinjete u nekim evropskim državama:

Slovenija (7 dana - 16 evra, mesec dana - 32 evra)
Austrija (dnevna - 8,60 evra, 10 dana - 11,50 evra, 2 meseca - 28,90 evra)
Austrija tuneli - između 6,50 i 13,50 evra
Češka (10 dana - 12,50 evra, mjesečna - 17,50 evra)
Mađarska (10 dana - 8.000 forinti, mesec dana - 12.600 HUF)
Slovačka (10 dana - 12 evra, mesec dana - 17 eura)
Bugarska (7 dana - 8 evra, mesec dana 15 evra)

Vinjete se mogu kupiti i na godišnjem nivou, pa će vas u tom slučaju cena vinjete za krstarenje auto-putevima Austrije koštati oko 78 evra, Slovenija 95 evra, a Bugarske oko 34 evra. Ukoliko vas carinski službenici zateknu bez nalepnice, kazne su oko 50-60 evra.

Putarine

Obaveza plaćanja korišćenja državnih puteva datira još iz srednjeg veka. Danas se putarine plaćaju fizički na naplatnim stanicama, a sve više je zamenjuje sistem elektronske naplate. Takav sistem je uvela naša zemlja kroz jedinstveni TAG uređaja, koji su prihvatile i druge zemlje u regionu.

Podeli: