Subota, 20.03.2010.

16:26

Peščana oluja u Pekingu

Peking je danas zahvatila peščana oluja, najjača koja je pogodila sever Kine od početka ove godine.

Izvor: Beta

Default images

Kineski hidrometeorološki zavod ocenio je kvalitet vazduha u prestonici kao "vrlo loš za zdravlje", a građani su upozoreni da pokrivaju usta kada se nalaze van kuća i da drže vrata i prozore zatvorene. Ova peščana oluja zahvatila je i oblasti Sinđang i Unutrašnja Mongolija, kao i provincije Šansi, Šensi i Hebei. Mnogi letovi sa pekinškog aerodroma ili kasne ili su otkazani.

Kako se oluja kreće ka jugoistoku, izdato je upozorenje i za Južnu Koreju.

Kineska akademija nauka procenila je da se broj peščanih oluja u poslednjih 50 godina povećao šest puta, na više od 20 godišnje.

Pustinje sada pokrivaju trećinu teritorije zemlje, šire se zbog preterane ispaše stoke, seče šuma, širenja gradova i suše, a živi pesak doveo je do znatnog povećanja broja peščanih oluja.

Poslednjih godina u Kini je posađeno na hiljade hektara rastinja kako bi se sprečilo širenje pustinja na severu i zapadu, ali stručnjaci smatraju da su potrebne decenije da se to postigne.

Najgora peščana oluja u poslednje vreme zahvatila je Peking 2006. godine, kada je na kinesku prestonicu palo oko 300.000 tona peska.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: