Utorak, 24.03.2020.

10:28

Pooštrene mere u Britaniji: Masovnog testiranja nema, sve se menja iz dana u dan VIDEO

Vlada Velike Britanije pooštrila je mere u borbi protvi koronavirusa. Premijer Boris Džonson zapretio je građanima da moraju da poštoju sve mere.

Izvor: Prva

Pooštrene mere u Britaniji: Masovnog testiranja nema, sve se menja iz dana u dan VIDEO
Printskrin: Tv Prva

"Do sada je Vlada davala preporuke, a sada su donete restrikcije", rekla je ambasadorka Srbije u Londonu Aleksandra Joksimović za Tv Prva.

Ona je rekla da je na snazi restrikcija kretanja. Građani mogu da izađu u bilo koje vreme, ali samo dva puta dnevno - zbog nabavke namirnica i zbog kratke šetnje.

"Ne postoji restrikcija u smislu vremena kada smete da izađete, ali možemo reći da je jedna vrsta vanrednog stanja u kojem nadležna služba ima prava da reaguje. Javni prevoz radi restriktivno da bi obezbedila prevoz onima koji rade – vojska, policija, zdravstvo. Ostalima je preporučeno da rade od kuće. Građevina će biti zabranjena", rekla je ambasadorka.

"Rafovi su uglavnom prazni. Deficitarni su sredstva za dezinfekciju, maske. Za jednu masku masku morate dati i do 3 funte" ,naglasila je Joksimovićeva.

"Sada se pominju mere koje se odnose na dodatno ograničenje letova. U ovom trenutku još uvek može da se dođe u VB, ali se mere menjaju iz dana u dan, stepen mera se povećava", dodaje ona.

Ambasadorka je rekla da masovnog testiranja u VB za sada nema i da čak i ako neko ima temperaturu, prvo ostaje kod kuće, pa tek ako je u težem stanju proverava se. Ona je rekla da nisu svi Univerziteti zatvorili kampuse, već samo pojedini.

"Svi oni koji žele da se vrate u Srbiju mogu da nam se jave. Preporuka je da svi koji ne moraju, ne kreću na put. U Britaniji nije dramatična situacija, kao na primer u Parizu, gde spavaju na aerodromima. Svi imaju smeštaj, nisu na aerodromu, ali imaju problem sa finansijama. Imamo studenta koji je stigao u London iz Amerike, imao je kartu za Bugarsku. Evropa je zatvorila granice i on sada ima problem sa isticanjem vize za VB jer ima samo privremenu vizu. Ali će se naći način da se i ta situacija. Situacija je u celom svetu teška. Ambasada je svakodnevno u kontaktu sa građanima Srbije koji su se javili i pokušavamo da rešimo te probleme", zaključila je ambasadorka.

Opširnije u video-materijalu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: