Petak, 06.12.2019.

12:15

Guverner Najrobija uhapšen zbog malverzacija

Guverner Najrobija Majk Sonko uhapšen je zbog malverzacije i poslednji je u nizu zvaničnika privedenih u sklopu borbe protiv korupcije u Keniji.

Izvor: Beta/AFP

Guverner Najrobija uhapšen zbog malverzacija
Ilustracija: Depositphotos/ Londondeposit

"Guverner Najrobija Majk Sonko je uhapšen i odveden na sud", saopštila je Komisija za etiku i protiv korupcije.

Sonko je optužen zajedno sa drugim zvaničnicima za nezakonito primanje novca i sticanje imovine u ukupnoj vrednosti od 3,5 miliona dolara (3,1 miliona evra).

Tužilaštvo je saopštilo da je prikupilo dovoljno dokaza protiv Sonka za "nezakonito sticanje imovine, pranje novca i druge privredne zločine".

Vlasti Kenije su 2017. godine postavile veoma popularnog Sonku za guvernera ; Najrobija premda je poznatno da je u mladosti bio u zatvoru i da je redovno optuživan u javnosti za ilegalne radnje, kao što je šverc droge.

Sonko je popularan kod siromašnih građana jer je uspostavio vatrogasnu i službu hitne pomoći zadužene da pomažu onima koji žive u siromašnim četvrtima.

Guverner Najrobija gaji "gangsterski imidž" sa velikim zlatnim lancima oko vrata, zlatnim prstenjem i pozlaćenim cipelama.

Predsednik Kenije Uhuru Kenijata koji je ponovo izabran za šefa države krajem 2017. godine, krenuo je u rat protiv korupcije u zemlji u kojoj decenijama vlada kultura davanja i primanja mita. Od tada je uhapšeno nekoliko desetina visokih zvaničnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: