Petak, 14.10.2016.

14:55

Merkel i Porošenko: Treba još razgovarati o Ukrajini

Angela Merkel i Petro Porošenko kažu da treba održati još razgovora da bi samit Normandijskog formata o ukrajinskom sukobu mogao da bude organizovan.

Izvor: Tanjug

Merkel i Porošenko: Treba još razgovarati o Ukrajini
Getty Images

To je saopštila nemačka vlada, javlja Rojters.

Kremlj je u četvrtak najavio mogućnost da se lideri Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine sastanu 19. oktobra ukoliko preliminarne ekspertske konferencije budu dale rezultate.

Merkel i Porošenko su u četvrtak razgovarali telefonom i složili se da bi trebalo učiniti sve kako bi se stabilizovalo primirje koje je dogovoreno pre 18 meseci u Minsku i primenili drugi koraci koji su navedeni u sporazumu, stoji u saopštenju.

"Takođe su razgovarali o potrebnim preduslovima za sastanak lidera i šefova vlade u takozvanom Normandijskom formatu i saglasili se da su potrebni dalji razgovori pre bilo kakvog takvog sastanka", dodaje nemačka vlada.

U autorskom tekstu za nemački list "Frankfurter Algemajne Cajtung" Porošenko je danas rekao da Rusija jača svoju vojsku u istočnoj Ukrajini i pozvao EU da zadrži sankcije protiv Rusije na snazi, navodi britanska agencija.

Ukrajinska vojska je u nedelju odložila planirano paralelno povlačenje sa proruskim snagama iz Stanice Luhanske, grada na istočnoj liniji fronta, saopštivši da pobunjenici ne poštuju sporazum i gađaju artiljerijskom vatrom ukrajinske položaje, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: