Kultura

Četvrtak, 20.04.2017.

16:20

Izložba “Srpska književnost u I svetskom ratu” u Beču

Izložba Narodne biblioteke Srbije „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svečano će biti otvorena 26. aprila, u 19.00 sati, u Muzeju književnosti u Beču.

Izvor: B92

Izložba “Srpska književnost u I svetskom ratu” u Beču

Tom prilikom, obratiće se: Goran Bradić, otpravnik spoljnih poslova Ambasade Republike Srbije u Beču, Laslo Blašković, upravnik Narodne biblioteke Srbije, dr Gordana Ilić Marković i autorski tim izložbe.

Izložba je realizovana u okviru projekta „Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat“, a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata.
Izložba „Srpska književnost u Prvom svetskom ratu“ svojevrsna je putanja srpske književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji ovog naroda. Obuhvata književnost koju su stvarali najpre revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u književnosti posleratne avangarde. Od posebnog je značaja i tzv. krfski period srpske književnosti u kome se, u gotovo nemogućim uslovima, srpska književnost održala i nastavila da živi.

Deo knjižne građe, fotografije i periodika biće dostupni austrijskim posetiocima u digitalnoj formi, na računarima, koji su sastavni deo izložbe.

Autori izložbe i kataloga su dr Nada Mirkov Bogdanović, dr Milena Đorđijević i Nemanja Kalezić, a dizajn postavke izložbe i katloga uradio je Rastko Šurdić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

Žestoke borbe; Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

23:39

16.6.2024.

1 min

Podeli: