Kultura

Subota, 24.09.2016.

10:04

Sutra počinje Međunarodni festival pozorišta za decu

Međunarodni festival pozorišta za decu, 23. po redu, biće svečano otvoren sutra na sceni "Jadran" Narodnog pozorišta u Subotici, najavili su organizatori.

Izvor: Tanjug

Sutra počinje Međunarodni festival pozorišta za decu

U okviru svečane ceremonije otvaranja selektor i direktor festivala Slobodan Marković uručiće nagradu za životno delo "Mali princ" kompozitoru Zoranu Hristiću i poznatom italijanskom pripovedaču, glumcu i pozorišnom reditelju Mimu Kutikiju.

Prisutnima će se obratiti i gradonačelnik Subotice Bogdan Laban, kao i Hadži Zoran Lazin, podsekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, dok će festival svečano otvoriti Hristić. Nastupiće Dečiji crkveni hor "Sveti Roman Melod" iz Subotice, pod dirigentskom palicom Isidore Ane Stambolić, i Manasi Panđa Ragunandan sa tačkom tradicionalnog indijskog plesa.

Takmičarski program obuhvatiće 16 predstava za decu iz celog sveta, uz veoma kvalitetan izbor predstava iz regiona, a publika će do 30. septembra uživati i u raznovrsnim pratećim sadržajima: filmskom programu, izložbama, radionicama, promocijama knjiga, nastupima na centralnom gradskom trgu...

Na repertoaru će biti lutkarska opera "Princeza Tirando" pozorišta "Arijel" iz grada Tirgu Mureša u Rumuniji, lutkarska predstava "Amakajaku, avantura u Amazonu" iz Kolumbije (Pozorišna fondacija "Majka zemlja" iz Palmire), kanadska "Neutabanim stazama" trupe "Šašave senke" (Ombres Folles), koja koristi elemente pozorišta senki uz divne lutke i puno magične muzike.

Publiku očekuje i lutkarska predstava "Srebrno kopito" pozorišta "Žirafa na preklapanje" iz Sankt Peterburga, bazirana na staroj ruskoj bajci, kao i komad "Patka, smrt i lala" Ljubljanskog pozorišta lutaka. Na programu će biti i tri domaće predstave: "Rečna sirena" Pozorišta lutaka "Pinokio" iz Beograda, "Ko je najmoćniji na svetu?"

Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i "Par cipela" Dečjeg pozorišta Subotica. Biće izvedene i "Mala sirena" (Bosna i Hercegovina), "Bajka o ribaru i ribici" (Crna Gora), "Deveta ovčica" (Hrvatska), "Guska, smrt i lala" (Poljska), "Let kroz priče" (Rumunija), "Badnje veče" (Rusija), "Mali lutkar" (Zapadna Java, Indonezija) i "Zlatokosa" (Slovenija).

Predstave će se igrati na izvornom jeziku u Dečjem pozorištu Subotica i Pozorištu "Deže Kostolanji". Biće dodeljene nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini, nagrada za najbolju režiju, nagrada za najbolju scenografiju, nagrada za najbolju originalnu muziku, nagrada za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka, nagrade za glumačko/animatorsko majstorstvo (pet ravnopravnih nagrada) i specijalna nagrada za originalnost i fantaziju. O svemu će odlučivati dr. Andrijana Teodoresku (Rumunija), teatrolog iz Krajove, prof. Dragoslav Todorović, reditelj, glumac, scenarista i profesor lutkarstva na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Darija Ivanova, kulturolog i rediteljka iz Ukrajine.

Najavljen je i bogat prateći program, a ulaz na sve događaje je besplatan. Međunarodni festival pozorišta za decu iz Subotice se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu AP Vojvodine i Grada Subotice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: