Zdravlje

Četvrtak, 21.12.2023.

14:03

Društvena odgovornost je prioritet poslovanja za kompaniju AstraZeneca

AstraZeneca je globalna biofarmaceutska kompanija koja se vodi naukom i fokusira na pronalaženje, razvoj i distribuciju inovativnih lekova u važnim područjima zdravstvene zaštite, uključujući kardiovaskularne, bubrežne i metaboličke bolesti, bolesti respiratornog sistema, inflamatorne i autoimune bolesti, oblast onkologije kao i retke bolesti.

Izvor: B92

Default images
Foto: Promo

Pored osnovne delatnosti, kompanija na globalnom nivou, a tako i u našoj zemlji preduzima mnoge aktivnosti i realizuje brojne projekte koji za cilj imaju unapređenje, očuvanje i zaštitu prirode, kao i na edukaciju naših najmlađih. Takođe, kompanija je posebno ponosna na svoje zaposlene, koji rado uzimaju učešće u svim društveno odgovornim projektima, te se mogu pohvaliti time da je volontiranje duboko utkano u principe poslovanja, ali i života svih u kompanijii AstraZeneca.
Foto: Promo
Da je kompanija zaista posvećena kreiranju boljeg sutra za sve nas, govori u prilog i jedna od njihovih strategija, Ambition Zero Carbon, kojom nastoje da donesu pozitivnoj promeni za okolinu. Cilj ove strategije je smanjenje emisije izduvnih gasova korišćenjem obnovljivih izvora energije u proizvodnji i grejanju i unapređenjem energetske efikasnosti postrojenja. Bitan deo strategije je i prelazak na električni vozni park (EV100) do širom sveta. Tako ove godine, kompanija raspolaže sa čak 35 električnih automobila, a svaka nova nabavka podrazumevaće kupovinu isključivo ovakvog tipa vozila. Brigu o prirodi AstraZeneca pokazuje i kroz projekat urbanog pčelarstva, koji sprovodi u saradnji sa Nordijskom Biznis Alijansom i udruženjem pčelara, a koji za cilj ima da pomogne opstanku pčela u prirodi. Kroz ovaj projekat za zaposlene i njihovu decu bile su održane različite edukacije na kojima su na zanimljiv način predstavljene sve ključne informacije o značaju pčela i njihovog doprinosa prirodi u celini.
Foto: Promo
Još jedan od veoma značajnih projekata kompanije, koji kontinuirano traje već godinama jeste sadnja drveća. Ovo je ujedno i globalna inicijativa kojom se kompanija obavezala na ambicioznu misiju sadnje od čak 50 miliona stabala širom sveta do 2025. godine. U skladu sa pomenutim, samo ove godine AstraZeneca je u Srbiji zasadila 2500 sadnica oraha, kitnjaka, sladuna, i crvenolisnog hrasta, a uz stručnu pomoć šumarske akademske zajednice odabrana je lokacija, kao i vrste sadnica. Akcija sadnje realizovana je u opštini Barajevo u zoni sanirane deponije, koja je planom detaljne regulacije predviđena da postane šumsko zemljište, a u saradnji sa Šumarskim fakultetom, organizacijom „Čuvamo naše“ i lokalnom samoupravom u Beogradu.

Zaposleni u kompaniji AstraZeneca nesebično vole da pomažu drugima, a akcije koju su nedavno organizovali govore upravo u prilog tome. Naime, kako bi pomogli ugroženim članovima zajednice, zaposleni u kompaniji su se samoinicijativno odlučili da prikupe novac koji su donirali Ustanovi za decu i mlade – „Sremčica“ kako bi podržali programe socijalizacije za štićenike Ustanove. Pored ove, zaposleni su podržali i Svratište za decu prikupljanjem garderobe i sredstava za ličnu higijenu. Još jedan od projekata na koji je kompanija posebno ponosna jeste Young Health Programme čija je misija pružanje podrške mladima u Srbiji i stvaranje bolje budućnosti za njih. Budući da se u poslednjim decenijama suočavamo sa sve većim izazovima vezanim za gojaznost dece, to je podstaklo pokretanje trogodišnjeg projekta ,,Bustuj zdrave navike” koji se realizuje u saradnji sa udruženjem „Uvek zdrav stav“, a usmeren je na podizanje svesti o gojaznosti i podsticanju zdravih navika kod dece kako bi se poboljšalo njihovo celokupno blagostanje. Vršnjačka edukacija koja je deo projekta, ima brojne prednosti u oblasti obrazovanja i razvoja mladih, budući da se mališani lakše identifikuju sa svojim vršnjacima nego sa odraslima, što omogućava dublje razumevanje i prihvatanje poruka, razvoj liderstva, empatije i samopouzdanja. U pet osnovnih škola u Beogradu: OŠ ,,Sveti Sava”, OŠ "Dr Arčibal Rajs", OŠ "Pavle Popović", OŠ "Lazar Savatić" i OŠ "Olga Petrov" koje su prve učestvovale u projektu, održana je obuka, nakon koje će učenici koji su postali vršnjački edukatori preneti stečeno znanje na svoje vršnjake.

Kroz ove i slične projekte AstraZeneca će i ubuduće nastaviti da doprinosi zaštiti prirode i stvaranju bolje budućnosti za sve ljude.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: