Svet

Utorak, 13.06.2017.

10:57

Kakav poraz: Izgubili fabriku a sad i na sud

Francuska je pokrenula sudsku istragu povodom aktivnosti francusko-švajcarske cementare i građevinske kompanije Lafarž Holcim u Siriji, saopštili su tužioci.

Izvor: Tanjug

Kakav poraz: Izgubili fabriku a sad i na sud
Foto: Thinkstock

Troje sudija će voditi istragu, a razmatraće optužbe koje se tiču "finansiranja jednog terorističkog preduzeća" i "ugrožavanja života", saopštili su tužioci, a prenosi agencija Frans pres.

Lafarž Holcim je ranije ove godine priznao da je pribegao "neprihvatljivim praksama" kako bi nastavio rad u jednoj od svojih sada zatvorenih fabrika u Siriji, i da je njegov ogranak u severnoj Siriji finansirao oružane grupe.

U januaru, izvori bliski slučaju rekli su za AFP da je francuska vlada pokrenula pravni postupak protiv Lafarža zbog kupovine nafte u Siriji za napajanje svoje fabrike u toj zemlji, čime su prekršene sankcije.

Francuska cementara Lafarž je tu fabriku, na severu Sirije i na oko 150 km severoistočno od Alepa, kupila 2007. godine, investirajući u njen rad oko 680 miliona dolara do 2010. godine, što je najveća investicija u toj zemlji van naftnog sektora.

To postrojenje je konačno evakuisano 2014. godine, i zatvoreno je pre spajanja Lafarža sa švajcarskim Holcimom 2015. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – "rat" je zvanično počeo

Evropska komisija (EK) je danas obavestila kineske proizvođače električnih vozila (EV) o uvođenju dodatnih carina na njihove proizvode koje će stupiti na snagu početkom sledećeg meseca.

15:01

12.6.2024.

1 d

Svet

Rekli "zbogom" ruskim tenkovima

Češka vlada odobrila je plan pridruživanja Nemačkoj u zajedničkoj kupovini do 77 tenkova Leopard 2A8 kako bi zamenila češko naoružanje iz sovjetskog doba, objavio je premijer Petr Fijala.

9:52

13.6.2024.

16 h

Podeli: