Svet 1

13.06.2024.

21:47

Usporava potražnja za naftom – razlog samo jedan

Rast potražnje za naftom u narednim godinama će usporiti, zbog prelaska na čiste izvore energije, procenila je Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Izvor: Biznis.rs

Usporava potražnja za naftom – razlog samo jedan
William Potter/Shutterstock

Podeli:

To bi, uz očekivani rast proizvodnje nafte do kraja decenije, moglo dovesti do velikih viškova nafte i značajnih posledica za tržište.

U svom godišnjem izveštaju, IEA predviđa da će se globalna potražnja za naftom stabilizovati na 106 miliona barela, dok će se proizvodni kapacitet povećati na 114 miliona barela dnevno, do kraja decenije.

To bi značilo višak od osam miliona barela dnevno na tržištu, što bi, izuzev vrhunca ograničenja zbog pandemije korona virusa 2020. godine, bio najveći višak ikada, prenosi portal Biznis.

"Tako veliki višak kapaciteta mogao bi imati značajne implikacije na tržišta nafte, uključujući ekonomije Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i drugih, kao i američku industriju škriljaca“, napisala je IEA.

Među razlozima pada globalne potražnje, IEA ističe prelazak na električne automobile, uz poboljšanje efikasnosti goriva za automobile s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, te smanjenje upotrebe nafte u zemljama Bliskog istoka za proizvodnju električne energije.

U međuvremenu će, prema IEA-i, potražnju za naftom nastaviti da podstiču azijske zemlje, te avio i petrohemijska industrija.

Istovremeno, IEA upozorava da će do 2030. godine u nekim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država (SAD), proizvodni kapaciteti biti jako ojačani.

Izveštaj je objavljen nekoliko dana nakon što je proširena grupa proizvođača nafte OPEK+ rekla da će produžiti ograničenja proizvodnje nafte od dva miliona barela dnevno od novembra 2022. godine do kraja naredne godine, uz izuzetak malog povećanja za Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

Osam članica grupe – Saudijska Arabija, Rusija, Irak, Ujedinjeni Arapski Emirati, Kuvajt, Kazahstan, Alžir i Oman, u međuvremenu su se složile da produže ograničenja snabdevanja za nekoliko meseci pre nego što ih postupno ukinu.

Naftna grupa OPEK+ od 22 zemlje smanjila je snabdevanje za gotovo šest miliona barela od 159 litara dnevno od kraja 2022. godine.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Biće viška nafte?

Tržište sirove nafte trenutno je zategnuto, ali će sledeće godine verovatno biti viškova u ponudi, sa cenama za tip Brent koje će pasti u raspon od srednjih do visokih 70 dolara, saopštila je banka Morgan Stanley.

20:36

22.7.2024.

1 d

Podeli: