Svet 0

13.06.2024.

23:48

"SAD, Francuska i Izrael će raditi na smanjivanju tenzije sa grupom Hezbolah"

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da su se SAD, Francuska i Izael dogovorili da rade zajedno na smanjivanju tenzija između libanske grupe Hezbolah i Izraela.

Izvor: Tanjug

"SAD, Francuska i Izrael će raditi na smanjivanju tenzije sa grupom Hezbolah"
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Podeli:

"Postigli smo sporazum na principu trilateralne kontakt grupe Izraela, SAD i Francuske na osnovu predloga koji smo mi izneli i učinićemo isto sa libanskim vlastima", rekao je Makron novinarima na marginama samita G7 u Italiji.

SAD i Francuska radile su prethodnih meseci na zaustavljanju sve gorih međusobnih napada između grupe Hezbolah i Izraela, prenosi Rojters.

Makron je takođe izjavio da Francuska ne posmatra pitanje abortusa isto kao Italija, nakon što je Italija, prema navodima diplomata, tražila da se izbaci deo o "bezbednom i leganom abortusu" iz zajedničke izjave sa samita G7.

Francuski predsednik je dodao da je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen o političkoj klimi u Evropi, gde su stranke krajnje desnice postigle napredak na izborima za Evropski parlament.

Makron je rekao i da je sada na ministrima finansija država G7 da izrade detalje mehanizama preko kojih će se sprovesti današnji sporazum G7 o davanju Ukrajini zajam od 50 milijardi dolara koji će biti otplaćen od profita zamrznute ruske imovine.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: