Svet 4

13.06.2024.

20:04

Putin izričit...

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je do 31. decembra ukaz kojim se zabranjuje prodaja ruske nafte i naftnih derivata.

Izvor: Tanjug

Putin izričit...
Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Podeli:

Ova zabrana se odnosi na strana pravna i fizička lica ako ugovori sadrže uslov o ograničenju cene koji su postavili Sjedinjene Američke Države i niz drugih zemalja, navodi se u danas objavljenoj uredbi.

Ukaz o primeni posebnih ekonomskih mera u sektoru goriva i energije u vezi sa uspostavljanjem maksimalne cene ruske nafte i naftnih derivata od nekih stranih zemalja prvi put je stupio na snagu 1. februara 2023. godine i više puta je produžavan, preneo je Interfaks.

Zemlje Grupe 7 i Evropska unija uvele su zabranu uvoza ruske nafte i naftnih derivata, ali su dozvolile brodovlasnicima svojih zemalja da ih prevoze i pružaju posredničke i druge usluge ako se roba prodaje po ceni koja nije veća od gornje granice cena koju su utvrdile pomenute države.

Svrha embarga i gornje granice cena na rusku naftu i naftne derivate je ograničavanje prihoda ruskog budžeta od prodaje energenata, uz održavanje snabdevanja naftom i naftnim derivatima na svetskom tržištu.

Kremlj smatra da je pomenuti limit vantržišni instrument.

Sama preduzeća i pojedinci, koji su sklopili ugovore o snabdevanju, dužni su da obezbede da ugovori i njihove izmene ne sadrže odredbe o gornjoj ceni i moraju da osiguraju da se nesprovođenje ovog uslova prati do krajnjeg kupca.

Podeli:

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Zaboravljeni porez se opet vraća

Zaboravljeni porez opet se vraća i to onaj na nekretnine. Iz Vlade Hrvatske ponovno stiže najava o njegovom uvođenju, a sve s ciljem da se smanje cene kuća i stanova koje su otišle u nebo.

10:26

11.7.2024.

1 d

Svet

Pokajali se – ipak neće ruski gas

Austrijsko ministarstvo za energetiku objavilo je u utorak da je osnovalo komisiju koja bi trebalo da analizira ugovor domaće energetske kompanije OMV i ruskog Gasproma o snabdevanju gasom i razmotri mogućnosti njegovog raskida.

8:11

11.7.2024.

1 d

Podeli: