Svet

Utorak, 17.01.2017.

12:49

Davos bez Trampa kao Hamlet bez princa

Hamlet koji nema princa. Tako Davos izgleda ove godine bez Donalda Trampa, piše Gardijan.

Izvor: B92

Davos bez Trampa kao Hamlet bez princa
(Foto: Getty images)

Uobičajeni karavan poslovnih lidera, akademaca, ekonomista, novinara, selebritija... krenuo je na Alpe na godišnje januarsko okupljanje. Ali ipak svi pričaju o čoveku koji 3.000 milja daleko čeka svoju inauguraciju u Vašingtonu, piše novinar Gardijana koji je trnutno u Davosu.

Istraživanja kompanije PvC pokazalo je da su kompanije širom sveta zabrinute zbog Trampove retorike. Ali njegov uticaj može da se oseti i na druge načine. Očigledno je da postoji potreba u Davosu da se priča o tome kako bi globalizacija trebalo da radi za sve.

Ovo nije novo, piše Gardijan, jer je osnivač Svetskog ekonomskog foruma još 1996. godine upozorio da je globalizacija ušla u kritičnu fazu. I čini se da to upozorenje niko nije poslušao. Nije bilo pokušaja da se uradi tako da globalizacija bude u korist svih.

Tražile su se zemlje gde je jeftinija radna snaga i pemeštala se proizvodnja, ove druge ostajale su da trunu. Veliki je jaz između bogatih i siromašnih.

Značajno je da je Si Điping prvi kineski premijer koji prisustvuje Davosu i da je jasno da, za razliku od Trampam, on ne planira da beži od međunarodnih obaveza, piše list.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

20 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

3 h

Podeli: