Svet

Ponedeljak, 03.08.2015.

11:46

Azija digla HSBC - seli sedište u Hongkong

Profit britanske banke HSBC je u prvom polugođu porastao više od očekivanog, odnosno za deset odsto, kao rezultat snažnog poslovanja banke u Hongkongu.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Thinkstock.com

Britanska banka planira da preseli svoje sedište upravo u Hongkong, gde su joj prihodi značajno uvećani.

U prvih šest meseci ove godine, profit pre oporezivanja HSBC-a, najveće evropske banke, iznosio je 13,6 milijardi dolara, što je više u odnosu na 12,3 milijarde dolara iz istog perioda lani i znatno iznad prognoza analitičara od 12,5 milijardi dolara, prenosi Rojters.

U današnjem saopštenju, HSBC je takođe objavio da svoju filijalu u Brazilu prodaje banci Banko Bradesko za sumu od 5,2 milijarde dolara.

Radi ostvarivanja većeg profita, HSBC se u sve vehoj meri oslanja na poslovanje u Hongkongu, budući da na tržištu Evrope, Sjedinjenih Država i tržišta u razvoju beleži sve lošije rezultate.

"Prihodi HSBC-a u sektoru upravljanja aktivama u Hongkongu su značajno uvećani", navodi se u saopštenju direktora banke, Daglasa Flinta.

HSBC gotovo dve trećine profita ostvaruje u Aziji, a banka trenutno ubrzava napore za prodaju neprofitabilnih filijala i otpuštanje gotovo 50.000 radnika, od čega je polovina njih zaposleno u HSBC-ovim podružnicama u Turskoj i Brazilu koje su na prodaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

12 h

Podeli: