Region

Sreda, 18.10.2017.

19:36

CG: Inflacija se zadržava na istom nivou

Mesečna inflacija u Crnoj Gori iznosila je u septembru 0,3 odsto, kao i prethodnog meseca, saopšteno je iz Monstata.

Izvor: Tanjug

CG: Inflacija se zadržava na istom nivou
Foto: Thinkstock

"Potrošačke cene u septembru ostale su na nivou prosečnih cena iz avgusta, dok su u odnosu na isti mesec prošle godine bile u proseku više za 3,3 odsto", navodi se u saopštenju, prenosi portal Cdm.

Rast potrošačkih cena u Crnoj Gori je u periodu januara-septembar dostigao 2,7 procenata u poređenju sa odgovarajućim lanjskim periodom.

Mesečni rast cena je zabeležen kod odeće i obuće za 10,5 odsto, prevoza 0,6 odsto, stanovanja, vode, struje, gasa i drugih goriva za 0,2 odsto.

Istovremeno, u septembru su na mesečnom nivou pojeftinili usluge hotela i restorana za 3,2 odsto, nameštaj, oprema za domaćinstvo i rutinsko održavanje stana za 0,1 procenat.

U septembru su na godišnjem nivou skuplji bili alkoholna pića i duvan za 12,8 odsto, prevoz 6,5 odsto, odeća i obuća za 5,8, hoteli i restorani za 4,8, zdravlje 2,6, ostala dobra i usluge za 2,1 odsto, stanovanje, voda, struja, gas i druga goriva za 1,9, hrana i bezalkoholna pića za 1,2 i komunikacije za 0,2 odsto.

S druge strane, niže cene na godišnjem nivou su u septembru zabeležene kod rekreacije i kulture za 0,6 procenata i nameštaja, opreme za domaćinstvo i rutinskog održavanja stana 0,3 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

21 h

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

5 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: