Srbija

Utorak, 17.06.2014.

15:28

Italijani bi da nam pomognu oko OIE

Privrednici italijanskog regiona Benevento zainteresovani za saradnju sa srpskim kompanijama u oblasti obnovljivih izvora energije (OIE).

Izvor: Beta

Default images

Takođe, Italijani su izrazili interesovanje za eko-građevinarstvu, tretmanu otpadnih voda i čvrstog otpada.

Sekretar provincije Benevento Đuzepe Marcijano kazao je u Privrednoj komori Srbije (PKS) da su predstavnici italijanskih kompanija spremni da srpskim privrednicima prenesu znanja u naprednim tehnologijama i razgovaraju o mogućnostima saradnje.

On je istakao da su u regionu Benevento realizovani brojni projekti izgradnje stambenih celina bazirani na uštedi energije, ali ne samo konstrukcijom solanih panela već i izgradnjom postrojenja za prečišćavanje tople vode i drugih OIE.

"Važno je širenje kulture značaja uštede električne energije, pre svega u malim opštinama i malim zajednicama", kazao je Marcijano.

Prema njegovim rečima, u regionu Benevento razvijen je sektor tretmana opasnog otpada, ali i prečišćavanja voda uz minimalne troškove, upotrebom određenih biljaka, a ne skupih konstrukcija za prečišćavanje.

Savetnik predsednika PKS Aleksandar Perić kazao je da će znanje italijanskih stručnjaka biti izuzetno značajno Srbiji u periodu posle poplava, jer će se, kako je ocenio, suočavati s problemima nestašice električne energije i lignita.

Direktor sektora za internacionalizaciju Privredne komore Beneventa Donato Skarinci izrazio je nadu da će srpske i italijnske kompanije razvijati saradnju i u drugim oblastima, poput poljoprivredno-prehrambene industrije, navodeći da je taj region poznat po proizvodnji vina i testenina.

Potpredsednik PKS Mihailo Vesović istakao je da je Italija značajan spoljnotrgovinski partner Srbije, navodeći da je robna razmena u 2013. dostigla 4,8 milijardi dolara, a u prva četiri meseca 2014. obim razmene je dostigao 1,7 miliona dolara.

On je naveo da su italijanske kompanije u poslednjih 10 godina u Srbiji investirale dve milijarde evra.

Prema podacima PKS, u Srbiji posluje 400 firmi s većinskim italijanskim vlasništvvom, a koje zapošljavaju 20.000 radnika. U bankarskim i finansijskim uslugama italijanske kompanije su zastupljene u Srbiji 25 odsto, dok u sektoru osiguranja italijanske kompanije imaju udeo od 44 odsto.

Planirano je da danas u Privrednoj komori budu održani pojedinačni razgovori predstavnika srpskih i italijanskih kompanija koje su zainteresovane za saradnju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

10 h

Podeli: