Srbija

Utorak, 30.05.2017.

12:28

"Privrednici neće da im kamioni stoje"

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je za dolazak stranih investicija presudna politička stabilnost i poslovna klima.

Izvor: Tanjug

Foto: Tanjug, arhiva

"Politička stabilnost je presudna za dolazak stranih investitiora, na koji način se vlada odnosi prema investitorima. Njima je važna poslovna klima, kakvo je okruženje u kome posluju, da mogu da nađu dobre ljude da rade kompleksne poslove", pojasnio je Čadež.

Istraživanje o atraktivnosti Evropskog tržišta svrstalo je Srbiju na šesto mesto po broju otvorenih radnih mesta u direktnim stranim investicijama, a direktor PKS pojašnjava da je Srbija na vrhu te liste poslednje tri godine.

On je gostujući na RTS rekao da je u prva četiri meseca ove godine kroz strane investicije ugovoreno otvaranje više radnih mesta nego u celoj 2015. godini.

Tokom 2016. godine otvoreno je, kako kaže, oko 16.000 radnih mesta, a ove godine će biti više od 22.000 radnih mesta na osnovu onoga što je do sada ugovoreno.

"Samo ta činjenica govori koliko se intenzivno radilo i kako investitori vide Srbiju. Najbolji primer je firma Kontinental koja je odlučila da svoj razvojni- istraživački centar preseli u Srbiju", pojašnjava on.

Selenje razvojnog centra u Srbiju, dodaje, govori da je u našoj zemlji našla znanje , kompetentnost i dobru investicionu klimu, da može da razvija svoje proizvode.

Kontinental je o selenju u Srbiju počeo da razmišlja pre tri godine, a odgovorna politika, odnos prema privredi doprineli su, kako kaže, da projekat realizuje sada.

Dijalog sa nemačkim privrednicima biće nastavljen danas i sutra. za danas je najavljen okrugli sto o Berlinskom procesu, dok su za sutra planirani Dani dobavljača zemalja zemalja regiona.

"Ovo je regionalni skup, treći po redu. Prvi je održan u Minhenu, drugi u Dortmundu, gde je bilo 32 kompanije iz Srbije, a sklopljeno 10 ugovora", podsetio je Čadež.

Za ovogodišnje dane dobavljača prijavilo se 400 kompanija iz oblasti obrade metala, plastike i gume i elektronike, a izabrane su da učestvuju 142 kompanije.

"Privrednici regiona hoće jedinstveno tržište od 20 miliona ljudi, neće da im kamioni stoje. Cilj je da usaglasimo carinske sertifikacije i veterinarske sertifikacije i imamo jeduinstveno tržište kako bi svaka ekonomija bila na dobitku"naglasio je Čadež.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

13 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: