Srbija

Nedelja, 26.04.2015.

15:25

Proizvedeno uglja veća od planirane

Predsednik Nadzornog odbora JP Resavica Marko Maljković izjavio je da su rudari za tri meseca ove godine ostvarili proizvodnju od 102 odsto u odnosu na plan.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: Freeimages.com

"Uprkos, već dužem periodu i hroničnom nedostatku jamskih radnika - rudara, trenutno nedostaje preko 200 kopača uglja, za prvi kvartal ostvarena je proizvodnja od 102 odsto u odnosu na plan", rekao je Maljković Tanjugu.

JP PEU se suočava sa brojnim problemima, kako objektivnim, odnosno sistemskim, tako i unutrašnjim, ali za tri meseca ove godine ostvarilo je puno pozitivnih rezultata, ponovio je Maljković.

Krajem marta, zahvaljujući angažovanju ministra rudarstva i energetike Aleksandra Antića i Sindikata, potpisan je Kolektivni ugovor za JP PEU, koji je prihvatljiv za sve strane, dodao je Maljković i istakao da je "rigoroznim merama štednje, iznos reprezentacije u ovom periodu samnjen za 60 odsto".

Kad je reč o štednji, u praksi je implementiran sitem GPS za praćenje potrošnje goriva, čime će se steći kompletan uvid u potrošnju, a očekuje se da će doći do racionalizacije potrošnje goriva, dodao je on.

"U saradnji sa vladom i nadležnim ministarstvima privode se kraju pregovori oko prve tranše kredita koji je dobijen od Češke Rpeublike, čijim sredstvima će se maksimalno intenzivirati investicioni radovi", rekao je Maljković.

Reč je o kreditu Cceške ekspertske banke u iznosu od deset miliona evra u opremi za otvaranje novih ležista uglja u jamama "Chirikovac" i "Sstavalj". Deo kredita koristiće se i za mehanizaciju rudnika "Soko" u vrednosti oko 1,2 miliona evra, s kojim bi se podigla proizvodnja za oko 300.000 tona uglja.

Deo opreme od tog kredita biće instaliran i u jamu "Strmosten" u sastavu Rudnika "Rembas" u Resavici.

Vlada je obezbedila i subvencije od 4,4 milijarde dinara, koje su, uglavnom namenjene za plate rudara.

"Trenutno su dva najizraženija problema koja sprečavaju bolje funkcionisanje JP PEU nedostatak jamske radne snage i nedostaka finansijskih sredstava za investicione radove u rudnicima", podvukao je Maljković.

On je istakao da se sa Ministarstvom rudarstva i energetike traži način za zapošljavanje novih rudara, prevenstveno na mestima onih koji su otišli u penziju.

"Ipak, najveću problem za bolje i prosperitetnije funkcionisanje JP PEU je trenutno, problem presuda u vezi sa smenskim radom rudara, koji će drastično urušiti dalje poslovanje i postojanje preduzeća ukoliko se ne reši u skorije vreme", upozorio je Maljković.

On je ocenio da JP PEU "ne može samo da se izbori sa tim problemom" i istakao da su u toku "intenzivni razgovori sa nadležnim institucijama vlade i Sindikatima kako bi se iznašla najoptimalnija rešenja koja će zadovoljiti i rudare i sačuvati JP PEU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: