Subota, 25.10.2014.

14:00

Rusija neće obučavati vojnike Iraka

Rusija nije pristala da obučava vojnike u Iraku kao što je predložio američki državni sekretar Džon Keri, izjavio Sergej Lavrov u intervjuu televiziji Rusija 1.

Izvor: Tanjug

Default images

"Nismo postigli sporazum o slanju svojih instruktora da obučavaju vojnike u Iraku", rekao je ruski ministar spoljnjih poslova.

Posle sastanka sa Lavrovom 14. oktobra u Parizu, Keri je kazao da su se njih dvojica "dogovorili da istraže da li bi Rusija mogla učiniti više u smislu pružanja pomoći iračkim snagama bezbednosti".

Keri je rekao da se Lavrov složio da je "Rusija spremna da pomogne u vidu oružja, a možda i u obučavanju i savetovanju".

Lavrov je rekao da nije tačno da je Rusija pristala da deli obaveštajne podatke o ekstremističkoj džihadističkoj organizaciji Islamska država, prenosi AFP.

"Nismo se dogovorili da ćemo razmenjivati informacije u kontekstu aktivnosti tzv. koalicije koju su formirali Amerikanci u cilju borbe protiv Islamske države", dodao je ruski šef diplomatije.

Lavrov je kazao da je Keriju rekao da je zajednička saradnja moguća na selektivnoj osnovi, ali u okviru dogovorenih mehanizama i naveo je kao primer Američko-ruske bilateralne predsedničke komisije formirane 2009. godine u cilju poboljšanja odnosa izmedju dve zemlje, koja je obustavila aktivnosti.

Keri je 14. oktobra izjavio da su se on i Lavrov dogovorili da "intenziviraju obaveštajnu saradnju kada su u pitanju Islamska država i drugi izazovi u borbi protiv terorizma".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: