Sreda, 26.03.2014.

20:58

CG i dalje bez vrhovnog tužioca

Skupština Crne Gore večeras nije izabrala vrhovnog državnog tužioca, u drugom pokušaju u poslednjih par meseci.

Izvor: Beta

Default images

Nijedan od četvoro kandidata nije dobio potrebnu tropetinsku (3/5) podršku poslanika, odnosno 49 glasova.

Najviše poslanika, 36, glasalo je za advokata Gorana Rodića, dok je za sudiju Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića glasalo 34 poslanika.

Bivša specijalna tužiteljka za organizovani kriminal i sadašnja zamenica vrhovnog državnog tužioca Stojanka Radović dobila je poverenje jednog poslanika, dok doskorašnja tužiteljka u Podgorici, Vesna Jovićević, nije dobila nijedan glas.

Rodić je jedini kandidat o kome će skupština glasati u narednom krugu glasanja.

Skupština je krajem prošle godine odbila da izabere kandidata Tužilačkog saveta, sudiju Osnovnog suda u Kotoru Branka Vučkovića i on ni u drugom krugu nije dobio potrebnu podršku.

Skupština Crne Gore prvi put na ovaj, stroži način bira vrhovnog državnog tužioca nakon što je pod pritiskom EU krajem jula izmenila Ustav u oblasti pravosuđa, u cilju jačanja nezavisnosti pravosudne vlasti.

Poslanica opozicione Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić ocenila je da Rodić, jedini od četvoro kandidata, "može da provetri tužilaštvo" i dodala da je tom segmentu vlasti "neophodno uragansko provetravanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

21 h

Podeli: