Petak, 26.04.2013.

23:28

UN o ciljevima afričkih zemalja

U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija danas je aklamacijom usvojena politička deklaracija o ciljevima afričkih zemalja u 21. veku.

Izvor: Tanjug

Default images

Deklaraciju su zajednički predložile sve države članice Afričke unije.

Usvajanjem političke deklaracije zaključena je visoka tematska debata o mirnom rešavanju sporova u Africi, sazvana na inicijativu srpskog predsedavanja GS UN, a u saradnji sa Afričkom Unijom, povodom 50 godina od osnovanja ove najmasovnije regionalne organizacije.

Na debati je učestvovalo 11 ministara spoljnih poslova, što je najveći broj od kako se one organizuju u UN. Pored ministara iz Afrike učestvovali su i predstavnici SAD, EU, Rusije, Kine, Brazila, Australije, Turske i mnogi drugi.

Glavna poruka konferencije je da Afrika, zahvaljujući rekordnom ekonomskom razvoju u poslednjim godinama i ogromnim prirodnim bogatstvima, postaje sve važniji akter na međunarodnoj sceni i da ova činjenica mora dodatno da se odražava u procesu donošenja ključnih globalnih političkih odluka.

Tokom skupa u Njujorku, predsednik Generalne skupštine Vuk Jeremić imao je i veliki broj bilateralnih susreta sa ministrima spoljnih poslova Južnoafričke Republike, Gane, Egipta, Zambije, Liberije, Angole, Nigerije, Namibije i Etiopije.

Jedan od najvažnijih razgovora bio je sa šefom diplomatije Malija, sa kojim je bilo reči o odluci Saveta bezbednosti o upućivanju 12.000 plavih šlemova u Mali 1. jula ove godine.

Jeremić je izrazio spremnost da GS UN podrži na bilo koji način suverenitet Malija i borbu protiv terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: