Četvrtak, 15.04.2010.

15:32

Bez usvjanja ruske dece u SAD

Moskva je obustavila mogućnost da američke porodice usvajaju rusku decu, dok se dve zemlje ne dogovore o proceduri.

Izvor: Tanjug

Default images

Ova odluka doneta je nedelju dana pošto je jedna Amerikanka poslala svog usvojenog sina nazad u Rusiju bez objašnjenja i to samog avionom. Povratak dečaka bez ikakvog nadzora ili odgovarajućeg objašnjenja, izuzev pisma u kome je žena navela da njen usvojeni sin ima psihološke probleme, razbesneo je javnost u Rusiji.

"Jedna američka delegacija će narednih dana posetiti Moskvu da razgovara o usvajanjima u inostranstvu i eventualnom bilateralnom sporazumu," saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nesterenko.

"Rusija veruje da samo sporazum koji bi omogućio vlastima u Rusiji i SAD da prate uslove u kojima žive usovjena ruska deca može da obezbedi da se takvi tragični slučajevi ne ponove," rekao je Nesterenko, kako prenosi AP.

Ruski zakonodavci već godinama predlažu obustavu usvajanja u SAD zbog slučajeva zlostavljanja, pa čak i ubistva dece usvojene u Americi, ali do danas nisu preduzete nikakve zvanične mere.

Žena iz Tenesija koja je poslala nazad sedmogodišnjeg dečaka tvrdi da je sirotište iz koga je usvojen nije informisalo o njegovovom zdravstvenom stanju. Protiv nje uprkos ozlojeđenosi javnosti još nije podneta tužba.

Prema podacima ruskog ministarstva zdravlja i obrazovanja, porodice u SAD su prošle godine usvojile više od 1 800 ruske dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: