Srbija

Utorak, 29.01.2008.

15:30

NBS ukazala na neekonomske rizike

Narodna banka Srbije je u saopštenju ukazala na neekonomske rizike, koji mogu da uspore dosadašnji razvoj bankarskog sistema.

Izvor: Tanjug

Default images

U potencijalne političke rizike, NBS je uvrstila rešavanje statusa Kosova, predsedničke i predstojeće lokalne izbore, kao i eventualne korake izvršne vlasti.

Centralna banka je upozorila da bi ti rizici za posledicu mogli da imaju obaranje kreditnog rejtinga Srbije kod medjunarodnih rejting agencija i nepovoljan uticaj na percepciju učesnika na finansijskim tržištima, i kod privrednih subjekata u pogledu budućih makroekonomskih kretanja.

To može uticati i na poslovne poteze domaćih i stranih investitora i na stanje u finansijskom sistemu, navedeno je u saopštenju.

Ako do toga dodje, imali bismo veću premiju za rizik zemlje, što neminovno dovodi do povećanja bankarskih kamatnih stopa, kako kod kreditiranja privrede, tako i kod kreditiranja stanovništva, upozorila je NBS.

U takvoj situaciji ni domaća preduzeća koja su u prošloj godini imala mogućnost da se pod povoljnim uslovima zadužuju u inostranstvu, ne bi više moglo da računaju na takvu dostupnost dodatnog kapitala i na dosadašnje uslove. navedeno je u saopštenju.

Što se gradjana tiče, povećanje kamata - kao samo jedna od posledica - ne bi se odnosilo samo na nove kredite, već na većinu kredita čija je otplata u toku, a ugovoreni su sa varijabilnom kamatnom stopom, dodaje se u saopštenju.

Potencijalna opasnost za gradjane, na koju je NBS uporno upozoravala u proteklom periodu, upravo zbog velikog obima kredita sa valutnom klauzulom, jeste i mogućnost destabilizacije deviznog tržišta zbog povlačenja stranih investitora i njihovih fondova.

To bi za posledicu imalo i viši kurs evra ili švajcarskog franka, što bi dodatno povećalo ratu za kreditne obaveze naših gradjana i neke dovelo u situaciju prezaduženosti i nemogućnosti da izmire svoje obaveze, sa svim posledicama koje to sa sobom povlači.

Njihove kreditne obaveze bi brzo i lako mogle dostići polovinu, pa i više procenata mesečnih primanja.

NBS je navela da podaci o poslovanju banka pokazuju da je bankarski sektor u Srbiji i u 2007. godini nastavio intenzivni rast.

To je rezultat uspešno sprovedenih reformi, zahvaljujući kojima je u proteklom četvorogodišnjem periodu obim poslovanja bankarskog sektora povećan za više od četiri puta, krediti preduzećima za preko tri puta. Krediti stanovništvu povećani su za skoro 11 puta, a od toga stambeni krediti za preko 20 puta.

Bankarski sektor je 2007. godinu završio sa 30.246 zaposlenih, što znači da je samo u prošloj godini omogućio otvaranje 2.154 novih radnih mesta, navedeno je u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

19 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: