Srbija

Četvrtak, 06.12.2007.

09:45

Visina duga posledica slabljenja $

"Spoljni dug Srbije poslednjeg dana oktobra iznosio je 24,4 milijarde USD, što je u velikoj meri posledica slabljenja dolara".

Izvor: Tanjug

Default images

Saradnik Privredne komore Srbije Goran Nikolić izjavio je Tanjugu i da je u prvih deset meseci spoljni dug porastao za 4,8 milijardi dolara, odnosno oko dve milijarde evra podsetivši da je najveći deo duga Srbije - oko tri četvrtine, u evrima.

Posmatrano u dolarima spoljni dug je od januara do oktobra porastao 24,5 odsto, ali gledano u evrima 13,5 odsto, tako da se ne može reći da je zaduživanje Srbije u ovoj godini alarmantno, napomenuo je on.

Nikolić je naveo i da je u oktobru spoljni dug porastao 1,2 milijarde dolara, odnosno nešto preko pola milijarde evra.

On je naglasio da je posmatrano prema udelu duga u bruto domaćem proizvodu i odnosu duga prema izvozu robe i usluga Srbija srednje zadužena zemlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

15 h

Podeli: