Nedelja, 12.06.2022.

20:19

Haos u Briselu: Izjava koju bi trebalo da potpišu lideri iz BiH; Dodik: Neću potpisati; Komšić nezadovoljan

Milorad Dodik izjavio je da neće dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kojem se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini.

Izvor: Beta, Tanjug

Haos u Briselu: Izjava koju bi trebalo da potpišu lideri iz BiH; Dodik: Neću potpisati; Komšić nezadovoljan
EPA/EFE/FEHIM DEMIR

Srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD večeras učestvuje na sastanku lidera parlamentarnih stranaka BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu.

Dodik je na Tviteru istakao da su za "sve političare iz Srpske obavezujući samo zaključci Narodne skupštine Republike Srpske, koji kažu da ostajemo neutralni".

Sastanak lidera parlametarnih stranaka u BiH sa Mišelom još uvek je u toku, prenosi RTRS.

Pojedini mediji u BiH su objavili dokument za koji navode da je politički sporazum, a koji se, između ostalog, dotiče i odnosa BiH prema rusko-ukrajinskom sukobu.

Dodik je pred početak sastanka rekao da je sve u vezi sa sastankom mistično, kao i u vezi sa dokumentom o kojem se govori, ali da je ovo prilika da svi sednu za isti sto i razgovaraju.

Šta piše u dokumentu

Od lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji danas borave na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu, očekuje se potpisivanje zajedničkog dokumenta pod nazivom "Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu".

Prema dokumentu, koji je objavio sarajevski portal Istraga.ba, politički lideri iz BiH ponavljaju svoju opredeljenost za očuvanje i izgradnju mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države BiH, uspostavljene u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Osim toga, obavezuju se na poštovanje principa vladavine prava i sprovodjenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvijanje demokratskih institucija na svim nivoima vlasti.

Od njih se traži da poštuju i principe i vrednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva, kao i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji. U dokumentu se ističe važnost sprovođenja reformi, koje unapredjuju evropske integracije BiH, odnosno realizacija 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije.

Od političkih lidera iz BiH se očekuje da "prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim građanima BiH", podsećajući ih na "rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o agresiji na Ukrajinu, usvojenu 2. marta ove godine".

Za postizanje ovih ciljeva, navodi se u dokumentu, učesnici se slažu da je neophodno ojačati poverenje, dijalog, izgradnju kompromisa, kao i raditi na miru i međusobnom poštovanju među svim narodima i građanima u BiH. Naglašena je i važnost produžetka mandata EUFOR-a Althea i njegovog kontinuiranog prisustva u toj državi, radi "održavanja bezbednog" okruženja.

"Posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih medjunarodnih i domaćih sudskih odluka, uključujući i one Ustavnog suda Bosne i Hercegovine", stoji u dokumentu.

U zajedničkoj izjavi politički lideri iz BiH pozivaju se da preduzmu sve potrebne korake da bi opšti oktobarski izbori bili efikasno organizovani i sprovedeni, uz neophodna sredstva.

"Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju", naglašava se u dokumentu.

Posle izbora, dodaje se, političke stranke će konstruktivno saradjivati da bi se obezbedilo brzo formiranje novog zakonodavstva i izvršne vlasti na svim nivoima vlasti u zakonom propisanim rokovima.

Kada je reč o ispunjenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije, od političkih lidera u BiH se traži da najkasnije u roku od 6 mjeseci od formiranja vlasti na državnom nivou usvoje Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS), Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o javnim nabavkama.

Od njih se zahteva da sprovedu ograničene ustavne i izborne reforme, u u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a, kao i da u potpunosti obnove redovan politički dijalog sa EU.

Od političkih stranaka iz BiH se traži i da obezbede potpuno funkcionisanje institucija na državnom nivou, da obezbede pravnu sigurnost u raspodeli nadležnosti izmedju nivoa vlasti, da ojačaju prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poduzmu korake ka poboljšanju ukupnog funkcionisanja javne uprave, uspostavljanjem profesionalne i depolitizirane državne službe.

U dokumentu se traži i nastavak uskladjivanja spoljne politike BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Lideri političkih stranaka iz BiH treba da se obavežu da su posvećeni preduzimanju konkretnih koraka za promovisanje okruženja pogodnog za pomirenje u cilju prevazilaženja nasleđa rata.

Komšić: Ne idem u Brisel, jer nisam zadovoljan formatom razgovora

Predsednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da je odlučio da ne prisustvuje sastanku koji je danas organizovao predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u Briselu, jer nije zadovoljan njegovim formatom.

Čović je danas najpre naveo da ne želi da ide u Brisel, jer će tamo biti i član Predsedništva BiH Željko Komšić, potom da ima stomačne tegobe, a zatim je na Tviteru objavio da nije zadovoljan formatom razgovora i da je „nemoguće postići dogovor sa onima koji krše Dejtonski sporazum“, prenosi Klix.ba.

"Od jedne hrvatske političke stranke danas je u Briselu zatraženo da pregovara o političkom sporazumu sa devet bošnjačkih i šest srpskih stranaka. Format je bio obeshrabrujući i nemoguće je bilo postići fer dogovor sa onima koji promovišu kršenje Dejtonskog sporazuma", napisao je Čović, prenosi sarajevski portal.

On je u objavi na Tviteru ponovio svoj raniji stav da je razlog njegovog nedolaska i Komšić kojeg on naziva "drugim bošnjačkim članom Predsedništva BiH".

"Nema smisla prisustvovati sastancima koji će legitimisati i promovisati dva bošnjačka člana Predsedništva i sve one koji ne dele osnovne ustavne principe. Veliko hvala Šarlu Mišelu i Andreju Plenkoviću", napisao je Čović, prenosi Kliks.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: