Ponedeljak, 21.02.2022.

15:50

Gucati i Haradinaj traže ukidanje pritvora

Predsednik i potpredsednik OVK-a Hisni Gucati i Nasim Haradinaj, koji brane u Hagu, zatražili su od suda da im se ukine pritvor i omogući odbrana sa slobode.

Izvor: Tanjug

Gucati i Haradinaj traže ukidanje pritvora
EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW/POOL

Dok Haradinajevi branioci traže da se ukine pritvor sa ili bez postavljenih posebnih uslova, branioci Haradinaja nude i jemstvo.

Tužilaštvo sa druge strane i dalje smatra da oni moraju da budu u pritvoru jer postoji opasnost da će pobeći ili se skrivati, da će i dalje ometati postupke i zastrašivati svedoke.

U svom podnesku kojim traži produžneje pritvora, tužilaštvo podseća da su oni šefovi organizacije koja ima preko 10.000 članova, koji mogu da im pomognu u pokušaju bekstva. S obzirom da je ovo sudjenje pri kraju i da će će im uskoro biti izrečena presuda, kojom bi mogli biti osudjeni, to im prema stavu tužilaštva daje veći podsticaj za bekstvo, zbog čega je važno da ostanu u pritvoru.

Završnica suđenja u postupku protiv Gucatija i Haradinaja zakazana je od 14. do 18. marta.

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe. To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Gucati i Haradinaj su se na početku sudjenja 7. oktobra 2021. godine izjasili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarđuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka. Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.
EPA-EFE/PIROSCHKA VAN DE WOUW/POOL

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: