Nedelja, 09.05.2021.

14:49

Netanjahu: Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu

Izrael "čvrsto odbija" pritisak da se ne gradi u Jerusalimu, izjavio je danas premijer Izraela Benjamin Netanjahu.

Izvor: B92

Netanjahu: Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu
Foto: EPA-EFE/Ariel Schalit

On je to rekao nakon nekoliko dana nereda i povećane međunarodne osude zbog planiranih izbacivanja Palestinaca iz domova u gradu, za koji Jevreji kažu da je njihov, preneo je Rojters.

Tenzije u oblasti Šeih Džarah u istočnom Jerusalimu su se pretvorile u svakodnevne sukobe, a Vašington je u subotu saopštio da je "duboko zabrinut" i zatražio od izraelskih vlasti da "pristupe stanovnicima sa saosećanjem i poštovanjem".

Istočni Jerusalim je među teritorijama koje Palestinci vide u svojoj budućoj državi.

Izrael smatra ceo Jerusalim svojim glavnim gradom, ali taj status nije priznat u međunarodnoj zajednici.

"Odbijamo pritisak da ne gradimo u Jerusalimu. Na moje žaljenje, ovaj pritisak se povećao u poslednje vreme", rekao je Netanjahu tokom televizijskog obraćanja uoči državne komemoracije izraelskog osvajanja istočnog Jerusalima u ratu 1967. godine.

"Takođe kažem našim najboljim prijateljima: Jerusalim je glavni grad Izraela, i kao što svaka nacija gradi u svom glavnom gradu i širi ga, imamo pravo da gradimo Jerusalim. To smo radili i nastavićemo", dodao je Netanjahu.

Tenzije u istočnom Jerusalimu su se prošlog meseca pretvorile u sukobe između izraelske policije i Palestinaca oko Al-Akse, treće najsvetije islamske džamije.

Netanjahu je rekao da Izrael dozvoljava slobodu vere, ali "neće dozvoliti nikakvim ekstremističkim elementima da naruše mir u Jerusalimu".

"Nećemo dozvoliti nasilje", poručio je Netanjahu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

22 h

Podeli: