Kultura

Četvrtak, 30.01.2020.

11:11

Nagrada za najbolju knjigu na srpskom jeziku pripala je Tanji Stupar Trifunović

Nagrada "Zlatni suncokret" za najbolju knjigu na srpskom jeziku u 2019. godini pripala je Tanja Stupar Trifunović za roman "Otkako sam kupila labuda" u izdanju Arhipelaga iz Beograda, saopštili su danas organizatori.

Izvor: Tanjug

Nagrada za najbolju knjigu na srpskom jeziku pripala je Tanji Stupar Trifunović
Foto:depositphotos/Pakhnyushchyy

Na sastanku održanom 29. januara žiri Nagrade "Zlatni suncokret" u sastavu Dragan Jovanović Danilov, Dragan Babić i Vladimir Gvozden (predsednik) razmatrao je naslove iz najužeg izbora, koji su činili romani "Po šumama i gorama" Milenka Bodirogića u izdanju novosadskog "Orfelina", "Otkako sam kupila labuda" Tanje Stupar Trifunović u izdanju beogradskog Arhipelaga i "Grozota ili..." Slobodana Tišme u izdanju beogradske Čarobne knjige.

Prema mišljenju žirija, roman Tanje Stupar Trifunović osvaja izuzetnim stilom u kojem se mešaju ispovest, tok svesti i forma pisma, pričajući priču o ljubavi, bolu i potrazi za istinom, čime potvrđuje moć književnosti da sve kaže, i da to kaže tako da izmisli svoj jezik i svoje čitaoce.

"Proza Tanje Stupar Trifunović je u isti mah smirena i uzbudljiva, provokativna i pomirljiva, lirski produbljena i odgovorna prema složenim pitanjima života. Reč je o ideji o pisanja kao procesu još uvek kadrom da izrazi našu sudbinu, prepuštenu neponovljivim trenucima, propuštenim šansama, malim ali presudnim stvarima... sudbinu zamračenu krupnim ideološkim i političko-policijskim naracijama koje melju sve pred sobom", piše u saopštenju žirija nagrade.

Kompanija Vital a. d. nastavlja podršku uglednom književnom priznanju.

Nagrada "Zlatni suncokret", u javnosti poznata i kao Vitalova nagrada, dodeljuje se ove godine dvadeset i treći put za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su Svetlana Slapšak, Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnji dobitnik je Vule Žurić za roman "Pomor i strah"

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: