Kultura

Ponedeljak, 26.03.2018.

15:40

Beogradski mesec fotografije od 29. marta do 30. aprila

"Beograd zaslužuje da se nađe na mapi svetske i evropske fotografije i mi ćemo ga tu ucrtati"

Izvor: B92

Beogradski mesec fotografije od 29. marta do 30. aprila
Nick Cave / Stanislav Milojkoviæ

"Belgrade Photo Month" predstavlja međunarodni festival fotografije koji se održava tokom aprila, u više od 35 galerijskih i javnih prostora u Beogradu, u organizaciji neprofitne organizacije, posvećene popularizaciji fotografije kroz edukativne i umetničke programe, "Beogradski mesec forografije".

Misija ovog događaja je da pojača vidljivost srpskih fotografa i fotografije u Beogradu i da pokaže ostatku sveta šta se dešava u Beogradu, jednom od najuzbudljivijih gradova u Evropi. "Beogradski mesec fotografije", treći po redu, u Beograd dovodi fotografe iz drugih delova sveta i organizuje izložbe i propratne događaje tokom 30 dana – od 29. marta do 30. aprila.

Beograd zaslužuje da se nađe na mapi svetske i evropske fotografije. U ostvarenju tog cilja, festival blisko sarađuje sa lokalnim/nacionalnim institucijama, sa ambasadama Švajcarske, Poljske, Španije, Mađarske, Francuskim institutom za kulturu, Italijanskim institutom za kulturu, Austrijskim institutom, Institutom
Servantes.
Media / Nanna Heitmann
Cilj projekta je pozicioniranje Beograda na fotografsku mapu Evrope i sveta, povezivanje šire publike sa fotografijom, promovisanje fotografskog stvaralaštva fotografa/-kinja iz Srbije u inostranstvo, i obrnuto, kako bi se omogućilo njihovo povezivanje i buduća saradnja.

Organizacija želi da pruži podršku i edukaciju osoba zainteresovanih za fotografiju, podstakne veći interesovanja za fotografiju i omogućavanje dijaloga između umetnosti i publike u saradnji sa različitim institucijama i organizacijama u Beogradu.
Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O / Nemanja Ðordjeviæ
"Manifestacije poput Beogradskog meseca fotografije, koje neguju otvoreni konkurs kao princip selekcije, pružaju nam priliku da se upoznamo sa različitim temama, estetikama i poetikama, koje istovremeno govore kako o najsuptilnijim ličnim pričama i interesovanjima tako i o činjenici da smo svi deo istog sveta i da te teme, ma kako bile udaljene, mogu da komuniciraju globalno." (Mia David, Srbija, arhitektkinja i docentkinja na Fakultetu tehničkih nauka, Univerzitet u Novom Sadu)
Media / AdamZadlo
"Već 18 godina živimo u 21. veku. Mnogo toga se promenilo, fotografija možda najviše od svih medija. Izgubila je auru posebnosti prostom činjenicom da je svuda oko nas. Postala je važna koliko i reč, iako ne tako precizna. Stoga je često posmatramo u savezu sa tekstom koji će je objasniti, proširiti ili produbiti njen smisao. U savremenoj praksi edukacije vizuelnih umetnosti, tekst i teorija neodvojivi su deo praktičnog rada. To dokazuju i radovi učesnika trećeg konkursa 'Novi talenti', na kom većinski učestvuju studenti fotografije. Iako svaka od fotografskih serija predstavlja neki narativ, njihovo puno značenje i usmerenje, očitava se spojem slike i teksta. I to odavno više nije novina. Ali način stvaranja priča jeste. One variraju od režirane situacije menjanja forme fotogra je u 3D objekat, kcije, kombinovanja arhivskog materijala i ličnog, pa sve do 'klasične' reportaže." (Ivana Tomanović, kustoskinja i profesorka)
Judas Priest / Anamarija Vartabedijan

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: