Subota, 24.03.2018.

19:17

Finski poslanik: Pućdemon napustio Finsku

Smenjeni katalonski lider Karles Pućdemon protiv kojeg je Španija izdala evropski nalog za hapšenje napustio je u petak Finsku i vratio se u Belgiju.

Izvor: Beta/AFP

Finski poslanik: Pućdemon napustio Finsku
Foto: Gettyimages/Sean Gallup

To je izjavio finski poslanik koji je pozvao Pućdemona u posetu Helsinkiju.

Poslanik Miko Karna napisao je na Tviteru da je upravo dobio informaciju da je "Pućdemon u petak uveče otišao iz Finske u Belgiju".

Policija u Finskoj saopštila je ranije danas da je spremna da uhapsi bivšeg katalonskog lidera, ali je dodala da ne zna da li je on i dalje u njihovoj zemlji.

Pućdemon koji mesecima živi u egzilu u Belgiji, u Finskoj je bio u četvrtak i petak na sastanku s nekim poslanicima kao i na jednom seminaru na Helsinškom univerzitetu.

Španski sudija juče je izdao poternice za šest zvaničnika katalonskih separatista, među kojima je i Pućdemon.

Katalonija je 27. oktobra jednostrano proglasila nezavisnu republiku. Zatim je Španija uvela direktnu upravu u tom regionu, smenila regionalnu vladu i raspustila katalonski parlament. U međuvremenu su privedeni članovi bivše regionalne vlade i organizovani izbori na kojima su separatističke stranke osvojile malu većinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: