Ponedeljak, 15.03.2004.

23:17

EU će postaviti kooridnatora za borbu protiv terorizma

Izvor: Beta

Default images
Evropska unija je preduzela hitne i opsežne mere kako bi se odlučno suprotstavila nasrtaju islamskog fundamentalističkog terorizma na evropski kontinent, pošto se došlo do gotovo sigurnih saznanja da su bombaški napadi u Madridu delo islamskih ekstremista povezanih s Al Kaidom. Evropski diplomatski izvori u Briselu su preneli Beti da su vlade i službe bezbednosti EU došle do gotovo sigurnih saznanja da je smrtonosni napad na Madrid delo marokanskih, saudijskih i drugih islamiskih ekstremista povezanih s mrežom Al Kaida. Ti izvori su, međutim, naglasili da se ne isključuje mogućnost da su vinovnici eksplozija i pogibije dve stotine španskih civila bili na neki način povezani s baskijskom separatističkom grupom ETA. Evropska unija će postaviti i neku vrstu "komesara" za suzbijanje terorističke opasnosti, koji bi direktno odgovarao visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Havijeru Solani. Ministri pravde i unutrašnjih poslova Evropske unije održaće u petak u Briselu vanredni sastanak posvećen borbi protiv terorizma, a o tom pitanju će šefovi diplomatija evropske petnaestorice idućeg ponedeljka i utorka temeljno raspravljati i usvojiti konkretne korake.

Šefovi država i vlada Unije će, na zasedanju u Briselu, 25. i 26. marta, usvojiti konačan stav o trajnoj, krajnje odlučnoj strategiji bitke protiv islamskog i svakog drugog terorizma. Jedna od važnih stavki u EU, posle 11. septembra 2001. godine, već uveliko primenjenog akcionog plana za borbu protiv globalnog terorizma, jeste saradnja s "trećim zemljama", a posebno sa državama zapadnog Balkana, "koje smatramo partnerima i budućim članicama EU". "Zato od zemalja zapadnog Balkana očekujemo maksimalnu saradnju i doprinos u zajedničkoj borbi protiv terorizma i, s tim zlom povezanim, organizovanim kriminalom", rekao je Beti funkcioner Saveta ministara EU Hesus Karmona. Karmona je dodao da najavljeni dolazak novog srpskog premijera, Vojislava Koštunice, "bez sumnje može i treba da bude i odlična prilika za razgovor o tom zajedničkom, opasnom problemu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: