Četvrtak, 25.05.2017.

00:49

Dačić: Berlinski proces produbljuje saradnju u regionu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je u Rimu da Berlinski proces produbljuje saradnju u regionu i da su postignuti konkretni rezultati.

Izvor: Beta

Dačić: Berlinski proces produbljuje saradnju u regionu
Foto: Tanjug

On je dodao da je to pravi način da Zapadni Balkan postane stabilan i prosperitetan.

"Nećemo dozvoliti da nas tenzije, koje se evidentno još uvek pojavljuju usled prevaziđenih retorika i nerešenih, otvorenih pitanja iz prošlosti, zaustave u napretku ka dostizanju najviših demokratskih standarda", rekao je Dačić na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnobalkanske šestorke i Italije, u okviru priprema za predstojeći samit regiona u Trstu.

Šef srpske diplomatije je ocenio da su se Berlinski proces i "Zapadnobalkanska šestorka" jasno profilisali kao formati kroz koje se podstiče i produbljuje saradnja.

"Sebe smatram realnim čovekom. Stoga ne mislim da širim optimizam... kada kažem – da, postigli smo napredak – da, imamo i konkretnih rezultata. I još jedno da – treba da nastavimo da sarađujemo i to jačim tempom. Čvrsto verujem da je to pravi način da region postane stabilan, prosperitetan i da građani u njemu imaju kvalitetniji i bolji život u svim segmentima", rekao je Dačić, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dačić je takođe govorio o reformama u Srbiji i podsetio, između ostalog, na procene Međunarodnog monetarnog fonda, Svetske banke i Evropske komisije, prema kojima je ekonomija Srbije u 2016. postigla najbolje rezultate od početka svetske ekonomske krize, navedeno je u saopštenju.

"'Agenda povezivanja' koja je uspostavljena u formatu ZB6 u okviru Berlinskog procesa za nas ima posebnu važnost. Vama su naši prioriteti u tom pogledu poznati, budući da smo ih iznosili više puta na različitim skupovima. Ponovio bih samo jedan, a to je svakako izgradnja autoputa Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač", rekao je šef srpske diplomatije.

Dačić je podsetio i na izjavu šefice evropske diplomatije Federike Mogerini prilikom posete Srbiji u martu da EU neće biti celovita sve dok Srbija i ceo Zapadni Balkan ne postanu deo evropske porodice.

"Od lansiranja Berlinskog procesa u avgustu 2014. i predstavljanja koncepta dokumenta 'Povezivanje na Zapadnom Balkanu' u septembru iste godine, pa sve do danas, ovo je naš 18. sastanak na ministarskom ili premijerskom nivou u okviru Berlinskog procesa. Da budem potpuno jasan, govorim samo o sastancima na najvišem nivou", izjavio je Dačić.

On je podržao, kako je naveo, agilan pristup Italije koji se ogleda i u uvođenju novih tema, kao što je saradnja u borbi protiv korupcije, ali i pridavanje ključnog značaja suštinskom povezivanju malih i srednjih preduzeća i jačanju ekonomskih integracija u regionu.

"Verujem da posebno treba da se osvrnemo na neiskorišćene trgovinske potencijale regiona ZB i iznađemo adekvatna rešenja. Kako bismo maksimalno iskoristili prednosti koje nam na primer CEFTA pruža, posebno kao tržište slobodne trgovine, Srbija je na proteklom Samitu o ZB u Sarajevu već predložila da napravimo dodatni iskorak u ekonomskim integracijama i uspostavimo ne samo unutrašnje regionalno jedinstveno tržište ZB već i carinsku uniju", kazao je Dačić, piše u saopštenju MSP.

Dačić je govorio na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova Zapadnobalkanske šestorke, kojem je prisustvovao na poziv šefa italijanske diplomatije Anđelina Alfana, u okviru priprema za predstojeći Samit o Zapadnom Balkanu, koji će biti održan u Trstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: