Info

Utorak, 11.02.2003.

09:48

Organe zaveštalo oko 100 ljudi

Izvor: Z. D. Markoviæ

Default images

BEOGRAD - Krajem 2002. godine Vojnomedicinska akademija u Beogradu pokrenula je akciju zaveštanja ljudskih organa i izdavanja donorskih kartica. Svaki davalac bi stalno nosio karticu kako bi njegovi organi, u slučaju nesreće ili iznenadne smrti, bili presađeni nekom bolesniku kojem će to popraviti život. Prvi su svoje organe zaveštali lekari, načelnik VMA general prof. dr Zoran Stanković i republički ministar zdravlja prof. dr Tomica Milosavljević. - Proteklih sedmica veliki broj građana javljao se na tel. 011/3670-784 sa željom da zavešta svoje organe za eventualnu transplantaciju - kaže za „Blic“ dr Neven Vavić, lekar sa VMA. Javljao se veliki broj građana iz unutrašnjosti, a VMA nije u mogućnosti da svima u kratkom roku obezbedi kartice kojih je do sada podeljeno nešto preko sto. Bilo je i onih koji su očekivali neku malu korist, privilegiju, besplatan pregled, kaže dr Vavić.

Pukovnik prof. dr Rajko Hrvačević ističe da stručna javnost, nakon javne diskusije, očekuje što skorije usvajanje zakona o transplantaciji ljudskih organa. Aktuelni zakon, na primer, obavezuje lekara da traži saglasnost rodbine prilikom uzimanja bubrega, dok novi zakon precizira proceduru uzimanja i transplantacije organa sa kadavera, kao i donorstvo sa kadavera.

- Model koji je primenila Slovenija daje odlične rezultate i uz male izmene mogli bismo i mi da primenimo sličan model i kandidujemo se za ulazak u asocijaciju „Eurotransplant“ - ističe dr Hrvačević.

Godišnje, uz već postojećih 3.500 hroničnih bubrežnih bolesnika na dijalizi, registruje oko 300 novih pacijenata. Za njih je transplantacija povratak u život, a za zdravstveni fond ogromna ušteda, ističe on i dodaje da bi VMA mogla u toku jedne godine da presadi oko 150 bubrega. Dr Hrvačević smatra da je neophodan nacionalni centar za transplantaciju koji bi se finansirao iz budžeta i bio u ingerenciji Vlade, kao što je i u drugim zemljama. Potreban je i nacionalni koordinator, jaka informatička logistika, banka podataka, dobra oprema, obučeni kadrovi, mobilna hirurška ekipa, mreža ustanova (KCS, VMA, KC Novi Sad, Institut „Dedinje“, kojoj bi se priključile i druge ustanove kao i Crveni krst) kako bi u hitnim slučajevima moglo sve dobro da se organizuje - od uzimanja organa sa kadavera, do prenošenja u posebnim uslovima i brze hirurške intervencije.

- Reč je o osetljivoj problematici koja zakonski mora da se uredi po evropskim standardima. Nacrt zakona bi trebalo do kraja ove godine da se usvoji, prethodno očekujemo učešće stručne javnosti u raspravi - ističe za „Blic“ doc. dr Dragan Marisavljević, pomoćnik ministra u Republičkom ministarstvu zdravlja. Svaki građanin koji zavešta svoje organe, ističe on, potencijalno može popraviti život petorici teških bolesnika, napominjući da su najugroženiji hronični bubrežni i oftalmološki bolesnici. Potrebno nam je, dodaje dr Marisavljević, bar četiri-pet miliona donora, jer na milion registrovanih davalaca može se računati na 40-60 bubrega za presađivanje, a postoji mogućnost i presađivanja jetre, srca, rožnjače, pankreasa, kostiju...

Afirmisati zaveštanje

- Afirmacija zaveštanja organa, kao u slučaju davalaštva krvi, kada su članovi Vlade to uradili pred kamerama, potrebna je i ovde, jer davalaštvo krvi i jeste preteča transplantacije organa i tkiva.

Španija je u organizaciji transplantacije najdalje otišla, a u propagandi zaveštanja organa učestvuju mnoge javne ličnosti, na primer, Plasido Domingo. Film „Sve o mojoj majci“ Pedra Almodovara takođe je u funkciji ove propagande, ali jezikom umetnosti - podseća dr Marisavljević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: