Pretresanje muftije

Sandžački muftija nije moćnik. On je poglavar verske zajednice kojoj pripada značajan deo građana Srbije. Kao takav, on nema posebna prava u odnosu na ostale u učesnike u saobraćaju, ali prilikom redovnog postupka ima pravo da se predstavi i da zahteva odgovarajuće poštovanje

Info

Izvor: R.D.

Četvrtak, 31.08.2006.

14:34

Default images

Policija je na putu Ljig-Čačak zaustavila i sat i po zadržala sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića. Ministarstvo unutrašnjih poslova događaj je podvelo pod redovnu kontrolu saobraćaja. Verski visokodostojnik kaže da je objašnjenje neozbiljno i skandalozno. Predsednik Srbije Boris Tadić se izvinio muftiji, ne ulazeći u razloge policijskog postupka. Premijer Vojislav Koštunica do srede u podne, koliko je poznato, nije odgovorio na muftijin zahtev da se sprovede detaljna istraga.

Građani s pravom negoduju kada saobraćajna i ostale policije ne deluju na osnovu svojih ovlašćenja. S istim pravom može se postaviti pitanje da li se u ovom slučaju radi o slučajnosti. Ili je, možda, posredi uobičajena bahatost policajaca kad je reč o ljudima koji putuju Srbijom kolima sa novopazarskim registracijama. Takva kola, pogotovo ako su posredi "mercedes" ili "audi", po pravilu privlače posebnu policijsku pažnju. Po istom nepisanom pravilu, lokalna policija nigde ne zaustavlja luksuzna kola sa lokalnim registracijama, jer ih voze moćnici kojima se ne valja zamerati.
Sandžački muftija nije moćnik. On je poglavar verske zajednice kojoj pripada značajan deo građana Srbije. Kao takav, on nema posebna prava u odnosu na ostale u učesnike u saobraćaju, ali prilikom redovnog postupka ima pravo da se predstavi i da zahteva odgovarajuće poštovanje.
Pred zakonom su svi jednaki. Policija ima pravo da u vršenju svojih nadležnosti kontroliše i ministre i vladike, pa i muftiju. U zakonu ne piše koliko kontrola može da traje. Ako provera sedmorice putnika i dvoja kola potraje duže od fudbalske utakmice, ne može se govoriti o redovnom postupku.

Muftija je tokom pretresa telefonirao predsedniku Tadiću i ministru Iliću. Kako bi bio uverljiviji, pozvao se i na diplomatski imunitet, pošto poseduje diplomatski pasoš. Taj dokument bi mu garantovao određene povlastice u svim drugim državama. U zemlji čije državljanstvo ima muftija Zukorlić taj pasoš ne ostavlja utisak na policajce.

Šta bi u sličnim okolnostima mogao da učini građanin koji se ne poznaje sa šefom države ili nekim iz Vlade? Mogao bi jedino da ćuti. Ili da moli za milost samovoljnike u uniformama. Islamski mešihat naložio je muftiji da ne putuje po Srbiji dok ne dobije zvanično objašnjenje. Bilo bi dobro, ne samo za odnose vlasti sa islamskom zajednicom, da se što pre čuje objašnjenje uverljivije od prvobitnog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: