Ponedeljak, 05.02.2024.

11:22

Crna Gora isporučila saradnika "kralja kriptovaluta" Južnoj Koreji

Crna Gora je Južnoj Koreji izručila Hon Čang Jona, saradnika Hjeonga Do Kvona, koji su uhapšeni prošle godine sa falsifikovanim dokumentima u Podgorici.

Izvor: Tanjug

Crna Gora isporučila saradnika
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Čank Jon je izručen po poternici koju je za njim raspisao Seul.

On je, inače, poslovni partner međunarodnog begunca i takozvanog "kralja kriptovaluta" Do Kvona.

Prema navodima iz policije, prenosi portal RTCG, obojica su zbog falsifikovanih dokumenata kažnjeni sa po četiri meseca zatvora.

"J.C.H. je od službenika NCB Interpol Podgorica i Posebne jedinice policije danas predat nadležnim pravosudnim i policijskim organima Južne Koreje, radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koje se odnose na prevaru u finansijsko investicionim uslugama, ulaganjima i tržištu kapitala za koje je zaprećena doživotna kazna zatvora u Južnoj Koreji", navode iz Uprave policije.

Do Kvon i Hon Čang Jon uhapšeni su na podgoričkom aerodromu 23. marta zbog falsifikovanja putnih isprava.

Tada su imali kod sebe lažni pasoš Kostarike, a prilikom pretresa, kod Do Kvona pronađene su i lažne putne isprave Koreje i Belgije.

Za Do Kvonom je ranije raspisana Interpolova poternica zbog optužbi za međunarodnu prevaru vrednu 40 milijardi dolara preko kriptovaluta. Zbog pokretanja istrage i optužbi da je prevario poverioce, njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: