Ovo je zastrašujuće: Sve je organizovala vojska SAD, dron je ubio operatera, a dali su mu i da upravlja s F-16

U simuliranom testu koji je organizovala američka vojska, dron vazduhoplovnih snaga SAD pod kontrolom veštačke inteligencije ubio je operatera.

Izvor: RTS
Podeli
EPA-EFE/Zoltan Balogh HUNGARY OUT
EPA-EFE/Zoltan Balogh HUNGARY OUT

On je ubijen kako bi bio sprečen da se meša u napore veštačke inteligencije da postigne misiju, rekao je zvaničnik prošlog meseca.

Veštačka inteligencija (AI) koristila je "veoma neočekivane strategije da postigne svoj cilj" u simuliranom testu, izjavio je pukovnik Taker Hamilton, šef AI testova i operacija u američkim vazduhoplovnim snagama, tokom samita o budućim borbenim vazdušnim i svemirskim sposobnostima održanom u Londonu u maju.

Hamilton je opisao simulirani test u kojem je dronu kojim je upravljala veštačka inteligencija, savetovano da uništi neprijateljske sisteme protivvazdušne odbrane i napao je svakoga ko je ometao tu naredbu.

"Sistem je počeo da shvata da, iako su identifikovali pretnju, ponekad bi mu ljudski operater rekao da ne ubija tu pretnju, ali je dobio poene ubijajući tu pretnju. Šta je uradio? Ubio je operatera, jer ga je ta osoba sprečavala da ostvari svoj cilj", rekao je Hamilton u svom blogu.

Kaže da su trenirali sistem sa uputstvom da ne ubije operatera jer je to loše, kao i da će time izgubiti bodove.

"Pa šta počinje da radi? Počinje da uništava komunikacioni toranj koji operater koristi za komunikaciju sa dronom kako bi ga sprečio da ubije metu", naveo je Hamilton. Kako prenosi Gardijan, nijedna stvarna osoba nije povređena tokom simulacije.

Hamilton, koji je eksperimentalni borbeni test-pilot, upozorio je na previše oslanjanja na veštačku inteligenciju i rekao da test pokazuje da “ne možete da razgovarate o veštačkoj inteligenciji, inteligenciji, mašinskom učenju, autonomiji ako ne želite da pričate o etici".

Američka vojska je prihvatila veštačku inteligenciju i nedavno je koristila za kontrolu borbenog aviona F-16.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 600 idi na stranu