Petak, 12.05.2023.

11:18

"Doneo sam odluku da ne idem u Rejkjavik"

"Veoma sam zabrinut zbog situacije na KiM", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom današnjeg obraćanja.

Izvor: B92

FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIÆ/ bg

On se oglasio nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom.

"Razgovarao sam sa Miroslavom Lajčakom. Veoma sam zabrinut zbog situacije na KiM, posebno zbog situacije na severu KiM. Rekao sam to i posredniku, da ta moja zabrinutost proističe iz potrebe Kurtija da provocira sukobe i da je neverovatna strast sa kojom on želi da izbije sukob. Poslednje što je radio sa eksproprijacijom, sve što rade je toliko loše da nemam reči. Zabrinut sam što misle da nasilno preuzima određene prostorije, a u Kvinti se prave naivni", rekao je Vučić.

On se tokom obraćanja osvrnuo i na predstojeći sastanak u Rejkjaviku.

"Doneo sam odluku u skladu sa dogovorom sa Anom Brnabićim i Dačićem, da Srbija bude predstavljena na nižem nivou i neću prisustvovati sastanku u Rejkjaviku", kazao je Vučić.

Naveo je da spreman da se prizna integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali da se Srbija neće odreći sopstvenog teritorijalnog integriteta.

"Ušli smo u začarani krug. Kurti je planirao upad u Zvečan. Lajčak je zabrinut. Razgovarao je sa Srbima sa severa i video je njihovu odlučnost da se usprotive Kurtijevom teroru i potpunoj okupaciji. On je zabrinut, ali ne koliko ja", dodao je i upitao kako je moguće da pojedine zemlje kažu da su legitimni izbori sa 3 odsto.

"Do apsurda su doveli Povelju UN i međunarodno-pravni poredak", zaključio je.

Pročitajte još:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: