"Ukrajina u NATO-u? Kratkovido i opasno"

Izjave o mogućem pristupanju Ukrajine NATO-u su kratkovide i opasne, poručila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Izvor: B92

Petak, 21.04.2023.

20:55

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Komentarišući posetu generalnog sekretara Alijanse Jensa Stoltenberga Kijevu, ona je ocenila da takve izjave mogu dovesti do potpunog kolapsa evropskog sistema bezbednosti, prenosi TASS.

''NATO je usredsređen da pobedi Rusiju u Ukrajini i da bi motivisao Kijev obećava da će Ukrajina moći da bude primljena u Alijansu nakon završetka sukoba. Takve izjave su kratkovide i jednostavno opasne'', rekla je Zaharova.

Ona je istakla da režim u Kijevu očekuje bezbednosne garancije i politički poziv za članstvo od predstojećeg samita NATO-a u Vilnjusu u julu.

Ona je podsetila da je Rusija više puta, i pre 2008. godine, upozoravala na rizike uvođenja Ukrajine u NATO.

"Odbili su da nas saslušaju. Nisu hteli da poslušaju naše brojne inicijative i predloge usmerene na obnavljanje ravnopravnog sistema evropske bezbednosti. Sve je to odbačeno i Zapad je dosledno pravio antiruski projekat od Ukrajine", ocenila je Zaharova.

Stoltenberg je u četvrtak nenajavljeno posetio Kijev gde se sastao sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: