SAD i Kanada postigle dogovor: "Obračunaćemo se"

Predsednik SAD Džozef Bajden postigao je danas sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom dogovor o odbijanju tražilaca azila na nezvaničnim graničnim prelazima.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL
EPA-EFE/CHRIS KLEPONIS / POOL

Prema dogovoru, Kanada će kreirati novi program za 15.000 izbeglica koji beže od progona i nasilja u Južnoj i Centralnoj Americi, preneo je Bi-Bi-Si pozivajući se na neimenovane izvore.

Bajden i Trudo takođe su razgovarali o nizu ekonomskih, trgovinskih i imigracionih pitanja, a kako navodi britanski javni servis, dogovor koji je danas postignut predstavlja deo napora da se ograniči priliv migranata na nezvanični prelaz Rokem Roud između američke države Njujork i kanadske provincije Kvebek.

Navodi se da je ovaj dogovor amandman na Sporazum o bezbednoj trećoj zemlji između dve zemlje iz 2004, prema kojem migranti moraju podneti zahtev za azil u prvoj zemlji u koju stignu, bilo da su to SAD ili Kanada.

Taj sporazum dozvoljava i američkim i kanadskim zvaničnicima da odbiju tražioce azila u oba smera na zvaničnim ulazima u lukama, ali se to ne odnosi na nezvanične prelaze, što je dovelo do toga da mnogi migranti pokušavaju da uđu u Kanadu na mestima gde nema zvaničnih graničnih prelaza, a navodi se da novi dogovor treba da ''zatvori tu rupu''.

Vlasti u Njujorku su prošlog meseca saopštile da će obezbediti besplatne autobuske karte za migrante da putuju prema američkoj granici sa Kanadom.

Bajdenova administracija je takođe predložila da se obračuna sa tražiocima azila na južnoj granici SAD sa Meksikom tako što će otežati migrantima da zatraže azil kada granične kontrole zbog kovida 19 budu ukinute u maju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 635 idi na stranu