Oglasio se Prigožin: Prekid

Ruska grupa Vagner prestala je da regrutuje zatvorenike za borbu u Ukrajini, izjavio je osnivač Vagnera Jevgenij Prigožin.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.02.2023.

08:04

Oglasio se Prigožin: Prekid
Foto: Profimedia

"Regrutovanje zatvorenika od strane privatne vojne kompanije Vagner je potpuno prestalo", rekao je Prigožin u odgovoru na zahtev ruskih medija za komentar objavljen na društvenim mrežama.

"Mi ispunjavamo sve svoje obaveze prema onima koji sada rade za nas", rekao je on.

Vagner je počeo da regrutuje zatvorenike iz ruskog kaznenog sistema u leto 2022. godine, a Prigožin, restoranski preduzetnik koji je služio devet godina zatvora za vreme Sovjetskog Saveza, ponudio je osuđenicima pomilovanje ako prežive šest meseci u Ukrajini.

U Ukrajini raspoređeno 40 hiljada zatvorenika

Vagner nije pružio informacije o tome koliko je osuđenika pristupilo njegovim redovima, ali zvanični ruski podaci objavljeni u novembru pokazuju da je broj zatvorenika u zemlji pao za više od 20.000 između avgusta i novembra, što je najveći pad u više od decenije.

U decembru je Rojters izvestio da američka obaveštajna zajednica veruje da je Vagner imao 40.000 boraca raspoređenih u Ukrajini, što čini ogromnu većinu osoblja grupe u zemlji.

Vagnerova grupa je poslednjih meseci igrala sve značajniju ulogu u ruskom ratu u Ukrajini, a plaćeničke snage su vodile višemesečni napad na grad Bahmut u Donjeckoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: