Iscrpljeni su, nadjačani i sa groznim povredama; Jedno je sigurno: Rusi kreću

Dok Rusija šalje pojačanja u istočnu Ukrajinu uoči nove ofanzive, Njujork tajms izveštava kako se to oseća u gradovima i selima duž istočnog fronta.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/AP Photo/LIBKOS
Tanjug/AP Photo/LIBKOS

"Iscrpljene ukrajinske trupe žale se da su već brojčano nadjačane i naoružane, čak i pre nego što je Rusija poslala većinu svojih otprilike 200.000 novomobilizovanih vojnika", navodi Njujork tajms.

Takođe, lekari u bolnicama govore o sve većim gubicima dok se bore za zbrinjavanje boraca s 'groznimpovredama'", navodi dalje američki list.

List dodaje da se civili ponovno suočavaju s mučnom odlukom hoće li ostati ili čekati nadolazeće ruske napade.

S druge strane, britanski obaveštajci tvrde da ruskoj vojsci ponestaje municije i manevarskih jedinica potrebnih za uspešnu ofanzivu.

U najnovijim obaveštajnim podacima ministarstva navodi se da će ruski zvaničnici zahtevati sveobuhvatni napredak, ali da je malo verovatno da Rusija može da okupi snage potrebne da značajno utiče na ishod rata u narednim sedmicama.

"Ruske snage su sedmično uspele da osvoje samo nekoliko stotina metara teritorije. To je gotovo sigurno jer Rusiji sada nedostaju minicija i manevarske jedinice potrebne za uspešne ofanzive. Viši zapovednici verovatno rade planove koji zahtevaju jedinice za koje nemaju dovoljno ljudstva", navode Britanci.

Jedinice su neiskusne za postizanje nerealnih ciljeva zbog političkog pritiska. Vrlo je verovatno da Rusija pokušava ponovno da pokrene ofenzivu u Ukrajini od početka januara ove godine, ali s ciljem zauzimanja preostalih delova Donjecke oblasti koja je pod ukrajinskom vlašću, stoji u izvješću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 633 idi na stranu