Profesorki Danici Popović nije produžen nastavnički angažman

Ekonomski fakultet u Beogradu nije pokrenuo postupak produžetka radnog odnosa profesorki Danici Popović.

Izvor: Novosti
Podeli
Screenshot B92
Screenshot B92

Zakonom o visokom obrazovanju predviđena je mogućnost produžetka radnog odnosa univerzitetskim profesorima nakon navršenih 65 godina života i odlaska u penziju, u ukupnom trajanju od maksimum pet godina

Prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", pomenuta visokoškolska ustanova nije pokazala interesovanje za nastavak njenog angažmana, a kao jedan od ključnih razloga spominje se i to što je Univerzitet potvrdio da je udžbenik profesorke Popović u većem delu - plagijat.

Po proceduri, da bi nekome bio produžen radni odnos i po sticanju formalnih uslova za odlazak u penziju, inicijativu bi trebalo da pokrene katedra, uz saglasnost tog profesora. Uz to, neophodan je i dovoljan broj naučnih radova, a naši izvori tvrde da Popovićeva, navodno, nije ispunila taj kriterijum.

Podsećamo, slučaj profesorke Popović dospeo je u žižu javnosti kada je student Ekonomskog fakulteta Aleksandar Jakšić uputio zahtev Etičkoj komisiji da utvrdi da li je udžbenik iz predmeta Međunarodna ekonomija plagijat, odnosno da li je Popovićeva zloupotrebila autorska prava.

U zahtevu, Jakšić je naveo da je u novom izdanju udžbenika profesorka "grubo zloupotrebila i prisvojila autorsko delo pokojnog profesora Stojana Babića, svega četiri meseca nakon njegove smrti, i da preklapanje dva autorska dela u određenim delovima udžbenika iznosi između 60 i 70 procenata".

Profesorka Popović je negirala ove navode, tvrdeći da je čitav proces protiv nje montiran i da će na kraju istina izaći na videlo. Nakon toga dobili smo epilog: Etička komisija Ekonomskog fakulteta ocenila je da je zahtev za utvrđivanje plagijata opravdan i uputila predlog Nastavno-naučnom veću tog fakulteta da formira Stručnu komisiju i ovo telo je potvrdilo da je reč o plagijatu.

Takođe, Etička komisija fakulteta utvrdila je neetičko ponašanje profesorke Popović i uputila predlog Nastavno-naučnom veću da izrekne meru javne opomene, što je izglasano apsolutnom većinom. Predlog je potom dostavljen dekanu, koji je profesorki Popović izrekao javnu opomenu.

Popovićeva se žalila Odboru za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu, koji ju je odbio, čime je potvrđena odluka o njenom plagijatu. Na osnovu toga, Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta, početkom prošle godine, jednoglasno je odlučilo da se profesorka udalji sa predmeta Međunarodna ekonomija.

Ekonomski fakultet u međuvremenu je penzionisao Popovićevu i njoj nije produžen radni odnos.

Softver otkrio prepisivanje Stručna komisija Ekonomskog fakulteta istakla je da je autorstvo pokojnog profesora Stojana Babića nesporno i da je bilo jasno naznačeno u prethodnom izdanju udžbenika iz Međunarodne ekonomije, kao i da procenat preklapanja dva autorska dela u proseku iznosi 43 odsto, pri čemu u nekim delovima udžbenika taj procenat iznosi čak 70 odsto. Softver je utvrdio postojanje plagijata na više od 150 strana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 93 idi na stranu