Bez potpisa iz Bugarske: Ništa od podrške Ukrajini za NATO

Predsednik Bugarske Rumen Radev je odbio da potpiše celokupan tekst deklaracije devet zemalja Istočne Evrope.

Izvor: Sputnjik
Podeli
 EPA-EFE/J.J. Guillen
EPA-EFE/J.J. Guillen

On je to odbio zbog člana u kome se daje podrška ulasku Ukrajine u NATO, saopštila je pres služba bugarskog predsednika.

Dokument su 2. oktobra potpisali predsednici Rumunije, Češke, Estonije, Letonije, Litvanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Slovačke i Poljske.

„Rumen Radev nije saglasan sa celokupnim tekstom deklaracije, koji su usvojile neke zemlje Istočne Evrope na temu članstva Ukrajine u NATO. Predsednik podržava druge pozicije koje se nalaze u dokumentu“, navodi se u izjavi koju je objavila agencija BTA.

Iako je Bugarska potpisala deklaraciju o budućem članstvu Ukrajine na NATO samitu u Bukureštu 2008. godine, to se tada dešavalo u sasvim drugačijoj bezbednosnoj situaciji.

Radev smatra da odluku o članstvu Ukrajine u NATO treba usvojiti tek nakon što Rusija i Ukrajina, kao strane u sukobu, razrade, prihvate i realizuju jasne parametre mirnog rešenja.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je ranije izjavio da Ukrajina podnosi zahtev za ubrzano pridruživanje NATO-u. Postupak prihvatanja Ukrajine u NATO je preuranjen, izjavio je kasnije pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost DŽejk Salivan. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je, komentarišući izjavu Zelenskog, priznao je nepromenljiv stav Alijanse o pravu svake zemlje da odredi svoj put i politiku „otvorenih vrata“. On je naglasio da će se NATO potruditi da pruži pomoć Kijevu da se zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 587 idi na stranu