Stigao je – prvi put posle četiri godine: Ovo je najznačajnije raspoređivanje trupa; "Ostavljamo poruke"

Američki nosač aviona stigao je danas u Južnu Koreju, prvi put posle otprilike četiri godine.

Izvor: B92

Petak, 23.09.2022.

09:10

Stigao je – prvi put posle četiri godine: Ovo je najznačajnije raspoređivanje trupa;
Ilustracija: Shutterstock/Avigator Fortuner

Stigao je kako bi se pridružio drugim vojnim brodovima u demonstraciji sile koja treba da pošalje poruku Severnoj Koreji, prenosi Rojters.

USS Ronald Regan i brodovi iz prateće udarne grupe pristali su u pomorskoj bazi u južnom lučkom gradu Busanu, navodi britanska agencija.

Dolazak nosača aviona u Južnu Koreju, prvi put od 2018. godine, predstavlja najznačajnije raspoređivanje trupa SAD do sada, i deo je novog pokušaja da se sa više američkih "strateških sredstava" u toj oblasti odvrati Severna Koreja, navodi britanska agencija.

Komandant udarne grupe kontraadmiral Majkl Doneli rekao je novinarima na brodu da je ova poseta bila dugo planirana i da je osmišljena da izgradi odnose sa južnokorejskim saveznicima i podstakne međusobu saradnju između mornarica.

"Ostavljamo poruke diplomatama", rekao je Doneli, na pitanje da li je to znak Severnoj Koreji, ali je dodao da su zajedničke vežbe osmišljene kako bi se obezbedilo da saveznici mogu odgovoriti na pretnje bilo gde i u bilo kom trenutku.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol zalaže se za više zajedničkih vežbi i drugih demonstracija vojne moći kao upozorenje Severnoj Koreji, koja je ove godine izvela rekordan broj raketnih testova, nakon što su se izjalovili pregovori da ova zemlja odustane od nuklearnog oružja i razvoja raketa.

Posmatrači tvrde da se Pjongjang takođe sprema da nastavi nuklearna testiranja, prvi put od 2017, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: