Zelenski pred UN: Postoji pet uslova za mir; "Rusija se plaši" VIDEO

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski održao je govor na 77. Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Govor je prethodno snimljen.

Izvor: B92

Sreda, 21.09.2022.

23:32

Zelenski pred UN: Postoji pet uslova za mir;
EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

"Pozdrav svima, hvala vam što ste ujedinjeni u želji za mirom. Počinjen je zločin nad Ukrajinom. Počinjen je zločin protiv života našeg naroda. Počinjen je zločin nad našim ženama i našim muškarcima. Ukrajina traži kaznu za krađu naše teritorije. Tražimo kaznu za ubistvo našeg naroda", rekao je Zelenski.

"Postoji pet uslova za mir. Ukrajina želi mir. Evropa želi mir. Svet želi mir. Vidimo ko je jedini koji ne želi mir. Znamo da postoji samo jedan entitet koji je zadovoljan ratom. Ukrajina vežba. njeno pravo na samoodbranu i niko se ne može žaliti da ne možemo da se borimo za svoju slobodu i nezavisnost Povelja UN štiti jedinstvo granica Povelja UN predviđa dostojanstvo ljudskog života. Mi nismo izazivali ovaj rat. Mi smo učestvovali u 88 mirovnih pregovora do 24. februara", objasnio je on.

Pozvao je da Rusija bude izolovana do kraja rata. On je podsetio da je Rusija i dalje stalna članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Zelenski je rekao da Rusi ne treba ni da uživaju u turističkim posetama zemljama koje cene mir.

"Rusija mora da plati za svoj rat. To je jedna od najgorih kazni za ruske zvaničnike, koji više cene novac od bilo čega drugog. Dok ovde traje Generalna skupština, ekshumiraju se tela iz masovne grobnice u ukrajinskom gradu Izjumu.

Žene,deca,muškarci,vojnici i civili.Tamo ima čoveka koji je kastriran pre nego što su ga ubili. Pitajte ruske zvaničnike zašto su toliko opsednuti kastracijom da to rade drugima. Ruska vojska je bila u Izjumu duže od u Buči i ta tela nisu bila na ulici već su zakopana. Svuda vrše masovna ubistva. Moramo svuda da zaštitimo život", rekao je Zelenski.

On je naveo da se Rusija plaši mirovnih pregovora.

"Oni se svega plaše, baš kao pravi agresori. Rusija želi da prezimi na okupiranoj teritoriji. Rusija želi da održi referendum o okupiranim teritorijama i mobilizaciju. Ovo je rat za život. Treba nam oružje, oprema da oslobodimo našu teritoriju, potrebna nam je finansijska pomoć da bismo imali stabilnost sistema".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: