Četvrtak, 08.09.2022.

18:31

Kad budete čuli "Londonski most pada", značiće samo jedno VIDEO

Zdravstveno stanje britanske kraljice Elizabete je vrlo zabrinjavajuće.

Izvor: klix.ba

Kad budete čuli
Tanjug/Jane Barlow/Pool Photo via AP

Članovi porodice, koji svakoga trenutka pristižu kako bi bili uz nju, odaju da je situacija alarmantna. Upravo zato mnogi se pitaju šta će se desiti ako kraljica umre.

Pripreme za postupanje u slučaju smrti osobe koja je na čelu države nešto je što se mora pažljivo i detaljno isplanirati. Upravo zato, na dan kada kraljica Elizabeta II umre nastupiće niz pažljivo osmišljenih planova, koji se pripremaju još od šezdesetih godina u procesu nazvanom "Operacija Londonski most".

U nizu dokumenata do kojih je Politiko došao prošle godine, sigurnosni plan je u potpunosti zacrtan, a u njemu su navedeni svi detalji, od toga kako će se vest o njenoj smrti podeliti u javnosti, do toga koliko brzo će se princ Čarls popeti na presto.

Takođe, poznato je i šta će se sve dešavati u narednih 10 dana posle kraljičine smrti, uključujući to gde će biti sahranjena, kako će se premijerka obratiti javnosti, ali i kako će princ Čarls provesti svojih prvih nekoliko dana kao kralj.

Dan kada kraljica umre nosiće naziv Dan D, dok će se svaki dan nakon toga nazivati ​​D+1, D+2, D+3 i slično.

Prva osoba koja će biti obaveštena o smrti kraljice Elizabete II biće premijerka države, a vest će joj dostaviti kraljičin prvi savetnik Kristofer Gejt. Sugeriše se kako će vest biti saopštena šifrovanom rečenicom: "Londonski most pada". Zatim će biti obavešteni članovi kancelarije tajnog veća, ministri, dok će imejl s vešću o smrti biti poslat visokim političarima i državnim službenicima.

U njemu će pisati: "Drage kolege, s tugom vam pišem da vas obavestim o smrti Njenog veličanstva kraljice".

U skladu s tim biće napravljeno i saopštenje za društvene mreže, dok će se princ Čarls obratiti javnosti televizijskim prenosom u 18 sati. Širom zemlje održaće se minut tišine.

Dan D +1

Narednog dana, tačno u 10 sati, prema Politiku, članovi Veća za pridruživanje – zvaničnog tela koje uključuje visoke vladine zvaničnike i članove Tajnog veća – imenovaće Čarlsa za novog kralja. Ceremonija će se održati u Palati Svetog Jakova i u Kraljevskoj berzi, dok će se zastupnici sastati kako bi odali počast u Donjem domu.

Premijer i članovi kabineta prisustvovaće tome, ali neće im biti dozvoljeno da povedu svoje partnere.

Dan D + 2

Tanjug/AP Photo/Frank Augstein
Drugoga dana kraljičini posmrtni ostaci biće vraćeni u Bakingemsku palatu, a kada će se to dogoditi zavisi od mesta gde će kraljica biti u trenutku smrti.

Ako bude u Sandringamu, njeno telo će biti odvezeno kraljevskim vozom do Svetog Pankrasa, gde će ga dočekati premijer i članovi kabineta. Ali ako bude u Balmoralu, gde se kraljica nalazi u ovom trenutku, tada nastupa "Operacija jednorog", što znači da će njeno telo biti prebačeno u London kraljevskim vozom, ili avionom, što je deo drugog plana. Premijer i ministri prisustvovaće prijemu dočeka tela.

Dan D + 3 i 4

Ova dva dana rezervisana su za turneju novog kralja Čarlsa po Velikoj Britaniji. Prema objavljenim dokumentima, posetiće Škotski parlament i prisustvovati službi u Katedrali Svetog Žila u Edinburgu. Sledećeg dana primiće saučešće u dvorcu Hilsboro u Severnoj Irskoj te će prisustvovati još jednoj službi, ovoga puta u Katedrali Svete Ane u Belfastu.

U Londonu će se za to vreme održavati probe za sahranu.

Dan D + 5

U Vestminster holu održaće se misa, dok će se između Bakingemske palate i domova parlamenta održati povorka. Kraljičino telo će, zatim, ležati u Vestminsteru četiri dana, a javnost će tada moći da se pokloni njenim posmrtnim ostacima i oda joj počast. Posetiocima će se izdavati karte s određenim vremenskim intervalima.

Dan D + 6 do 9

Ovih dana održaće se još proba za kraljičinu sahranu. Princ, odnosno tada kralj Čarls, posetiće Velški parlament, a služba će se održati u katedrali u Lajndafu u Kardifu.

Dan D 10 – dan kraljičine sahrane

Dan kada će se održati kraljičina sahrana biće proglašen Danom nacionalne žalosti. Iako, kako prenose strani mediji, poslodavci neće biti prisiljeni da daju radnicima slobodan dan, širom Velike Britanije će se tačno u podne održati dva minuta tišine.

Sprovod će se održati u Vestminsterskoj opatiji, a misa u Kapeli Svetog Džordža, koja se nalazi u dvorcu Vindzor, gde će kraljica biti sahranjena u spomen-kapeli kralja Džordža VI, kao i njen suprug.

Kraljica se, podsetimo, trenutno nalazi u Balmoralu i u lošem je zdravstvenom stanju. Trenutno su uz nju, ili na putu ka njoj, sva njena deca, uključujući i princa Harija te Megan Markl, koji su 2020. odstupili sa dvora.

Kraljica vlada ovom zemljom od 1952. godine, a danas ima 96 godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: