Tajfun Čaba nova opasnost: Upozorenje na poplave

Prvi ovogodišnji tajfun u Kini doneo je danas oluje i kišu na njene južne obale.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT
EPA/YONHAP SOUTH KOREA OUT

Prognostičari su upozorili na rekordne padavine i visok rizik od elementarnih nepogoda u više provincija, uključujući Gvangdong, najnaseljeniju oblast u zemlji.

Tajfun Čaba, što je tajlandski naziv za cvet hibiskusa, kreće se ka severozapadu brzinom od 15 do 20 kilometara na sat sa centrom oluje u gradu Maoming u Gvangdongu u toku današnjeg dana, naveo je Nacionalni meteorološki centar u saopštenju, prenosi Rojters.

Očekuje se da, iako srednjeg intenziteta, Čaba izgubi snagu, a verovatno će doneti izuzetno obilne kiše i oboriti rekorde u količini padavina i do 600 mm u nekim oblastima, prema prognostičarima centra.

U opasnosti su zapadni deo Guangdonga, gde se kineski tajfuni obično zadržavaju, istočni deo autonomne oblasti Gansu i ostrvska provincija Hajnan, sa kišnim olujama koje izazivaju klizišta, i poplave u gradovima, naveo je meteorološki centar.

Poslednjih nedelja, rekordne padavine i poplave u južnoj Kini uništile su imovinu, paralisale saobraćaj i poremetile svakodnevni život miliona ljudi u jednom od najnaseljenijih i ekonomski ključnih regiona u zemlji, a očekuje se da će se ekstremno vreme, uključujući neuobičajeno jake poplave, nastaviti u Kini do avgusta, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu